UDARNO: Da li je Turska spremna da američkom vazduhoplovstvu obezbedi vazdušnu bazu Indžirlik za napad na Rusiju?

Kako nekoliko ruskih medija tvrdi, Turska je spremna da američkom vazduhoplovstvu obezbedi vazdušnu bazu Indžirlik za napad na Rusiju

Turska može dozvoliti svojim NATO partnerima da koriste vojne baze koje se nalaze na njenoj teritoriji u slučaju oružanog sukoba punog razmera između Alijanse i Rusije, uključujući i u slučaju sukoba ukrajinske i ruske vojske u Donbasu.

Ovaj pravac pruža mogućnost, po mišljenju američke vojske, za operativno prebacivanje njenih bombardera i lovaca na ruske granice, a u suštini je najveća vojna baza NATO-a u regionu i najbliža granicama Rusije. .

Situacija vrlo brzo eskalira. Štaviše, to se primećuje i u Rusiji i u NATO-u.

Nedavno pojavljivanje izviđačkih aviona iznad Donbasa i blizu ruskih granica ukazuje na to da SAD i NATO nameravaju da dobiju operativne podatke u slučaju oružanog sukoba punog razmera.

„U Evropi postoji ogroman broj vojnih vazdušnih baza, ali većina njih neće moći da pruži punu uslugu NATO avionima.

Najveća vazduhoplovna baza u centralnom delu Evrope – „Ramštajn” nalazi se na udaljenosti većoj od 2.200 kilometara, dok se turska vazduhoplovna baza Indžirlik nalazi na upola manjoj udaljenosti i ovde može da se rasporedi ogroman broj borbenih aviona. “, napominju stručnjaci.

Istovremeno, neki analitičari iz Sjedinjenih Država, zauzvrat, napominju da Turska može odbiti Sjedinjene Američke Države da koriste vazdušnu bazu Indžirlik, pogotovo što se ona nalazi u zoni uništenja ruske PVO S-400.

Takođe, ova baza se nalazi u zoni dejstva raketnih sistema raspoređenih u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim. Ovo omogućava ruskoj vojsci da obori bilo koji avion dok poleće.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs