UDARNA VEST:Projekat „Makedonija“ završen, Nemačka i SAD se prebacuju u Srbiju – VUČIĆ MORA DA POTPIŠE

vucic-aleksandar

Nakon što su „rešile pitanje Makedonije“, SAD i Nemačka ovog vikenda počinju sa rešavanjem problema Kosova

Prema rečima  izvora iz diplomatskih krugova, posle potpisivanja sporazuma Makedonije i Grčke, SAD i Nemačka smatraju da je to komplikovano balkansko pitanje zatvoreno i prelaze odmah na sledeću tačku. Sledeća stavka na njihovom spisku nerešenih pitanja na Balkanu jesu Srbija i Kosovo i oni žele da i to pitanje bude hitno zatvoreno!

Zato je makedonsko-grčki dogovor doneo jaku dinamiku i polet dvema najmoćnijim zemljama Zapada da na tom talasu brzo završe i kosovski slučaj. One ne žele da se stvari na Balkanu, posle uspeha u Makedoniji, „ohlade“, i žele još jedan uspeh u nadmetanju sa Rusijom oko uticaja na Balkanu. I to brzo. Otuda će sastanak predsednika Vučića i Hašima Tačija u Briselu u nedelju biti već korak u tom pravcu. I to veoma važan. Ovaj sastanak pod okriljem EU označiće i formalni početak nove, finalne faze u rešavanju kosovskog pitanja, a najvažnija odlika te faze biće njena brzina i učešće najvišeg pregovaračkog nivoa – kaže izvor.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, potvrdio je naša saznanja. On je, naime, u ponedeljak uveče na Tviteru napisao: „Problem Makedonija-Grčka rešen. Rešavanje problema Srbija-Kosovo sledeće u Agendi SAD i Nemačke. Uz velike pritiske, neviđene do sada. Počinju od ovog vikenda! Mislim na pritiske. A i na rešenje.

Ideja je očigledno da se ova faza dijaloga završi pravno obavezujućim sporazumom, kojim će, u očima Zapada, biti stavljena tačka na otvoreno pitanje Kosova. S tim u vezi, možemo da očekujemo snažne pritiske sa svih strana kako bismo se uklopili u planove velikih sila, a u vezi sa rešavanjem kosovskog problema i konačnog statusa Kosova – kaže Dragaš

Vučić: Dijalog se nastavlja, u nedelju s Tačijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je juče da je dobio poziv za nastavak dijaloga sa Prištinom i da će u nedelju doći do njegovog susreta sa Hašimom Tačijem.

– Dobio sam zvaničan poziv i delegacija Srbije će svakako ići. Od petka će biti prisutna u Briselu na za medije manje atraktivnom sastanku, a u nedelju će doći do mog susreta sa Hašimom Tačijem – rekao je on. Vučić je naglasio da nije važno koliko će sastanci da traju, to je, kaže, tehničko pitanje. Precizirao je da Srbija nema nikakve preduslove.

Albanci s juga pozvani da prave nemire!

Albanski informativni portal „preševajone“ osudio je Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe što se nisu pridružili protestima u Srbiji i pozvali na nemire.

– Ako Srbi protestuju u Beogradu i nisu zadovoljni njihovom vladom, ćutanje Preševara je nerazumljivo ili je Preševo zadovoljno politikom srpske vlade u „Dolini“, iako se u izveštajima međunarodnih organizacija kritikuje za diskriminaciju etničkih Albanaca. U Kuranu piše: „Ako jedan narod ne promeni svoje stanje, ni bog ne može da mu pomogne“ – navodi se na tom informativnom portalu. Takođe, spominje se i slučaj knjige Hilari Klinton, koju je Albanski nacionalni savet predložio kao obaveznu lektiru za đake prvog razreda gimnazije na albanskom jeziku, što nije podržao Nacionalni prosvetni savet Republike Srbije, savetujući da se biografija Klintonove zameni nekim prikladnijim sadržajem.

(Alo)