UDARNA VEST: Završen prvi krak gasovoda „Severni tok 2“ – Počinje punjenje gasom – SANKCIJE PROPALE

U petak je uspešno završeno polaganje cevi prvog kraka gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

„Drago mi je što mogu da objavim da je danas, pre dva i po sata, uspešno završeno polaganje cevi prvog kraka gasovoda ‘Severni tok 2’. Rad na drugom kraku se nastavlja“, naglasio je Putin.

Predsednik je naveo da su radovi u okviru izgradnje gasovoda, uključujući i morski deo, završeni.

On je dodao da je „Gasprom“ spreman za punjenje gasom gasovoda „Severni tok 2“.

Takođe je konstatovao da je Rusija spremna da u budućnosti sa partnerima realizuje takve projekte kao što je „Severni tok 2“.

Propale sankcije

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 

Peterburški međunarodni ekonomski forum se ove godine održava od 2. do 5. juna. Medijski partner foruma je novinska agencija „Rusija sevodnja“.