Opozicioni lider u Ukrajini priznao u suzama da je sve bilo pogrešno i povukao ranije kritike na račun Lukašenka

Uhapšeni beloruski novinar i opozicioni politički aktivista Roman Protaševič pojavio se na beloruskoj državnoj televiziji i u suzama priznao svoju ulogu u antivladinim protestima, u izjavi za koji je opozicija rekla da je data pod prisilom.

Protaševič je priznao da je planirao svrgavanje predsednika Aleksandra Lukašenka organizovanjem nereda i povukao ranije kritike na račun beloruskog lidera, prenosi Rojters.

Za Lukašenka je rekao da ga je u početku kritikovao, ali da je, što se više udubljivao u politiku, sve jasnije shvatao da mnoge stvari zbog kojih su ga napadali predstavljaju pokušaj vršenja pritisaka.

Protaševič je u intervju za belorusku televiziju ONT rekao i da su pokrovitelji njegovog kanala planirali da pređu na sprovođenje „ruske agende“ nakon što utihnu protesti u Belorusiji, dodaje Sputnjik.

Kako je rekao, razgovaralo se o tome da se možda napravi poseban kanal za Rusiju.

Protaševič je u intervjuu priznao i da je 2014. godine bio u bataljonu „Azov“ u Donbasu, ali ne i u zoni borbenih dejstava.

On je dodao da se nada i da ga Lukašenko neće predati vlastima samoproglašene Luganske Narodne Republike, gde je Tužilaštvo ustanovilo da je učestvovao u akcijama tokom kojih je otvarana vatra na civile.

Na kraju intervjua Protaševič je sa suzama u očima rekao da se nada da će jednog dana imati ženu i decu.

„Bolno je videti ‘priznanja’ Romana Protaševiča. Njegovi roditelji veruju da je mučen. Ovo nije Roman kojeg poznajem“, rekao je Franak Viačorka, viši savetnik liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovske.

On je na Tviteru naveo da je „ovaj čovek na Gebelsovoj televiziji talac režima“ i da se mora učiniti sve što je moguće kako bi se oslobodili Protaševič i još, kako tvrdi, 460 beloruskih političkih zatvorenika.

Priznao pred kamerama da je kriv

Beloruski opozicioni aktivista i novinar Roman Protaševič, koji je uhapšen pošto je njegov avion iznenada preusmeren ka Belorusiji, izjavio je iz zatvora da su demonstracije protiv autoritarnog predsednika države Aleksandra Lukašenka usahle i da opozicija treba da sačeka bolji momenat za njihovo oživljavanje.

To je njegovo drugo obraćanje otkako je uhapšen na aerodromu u Minsku 23. maja, a njegovi saborci tvrde da je izjavu snimio pod prisilom.


Snimak je objavljen sinoć na beloruskoj državnoj televiziji, a Protaševič je izmedju ostalog govorio o propasti demonstracija, započetih širom zemlje posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova.

„Sada treba da obustavimo ulične aktivnosti koje smo imali ranije, one formate u kojima smo radili. Jer sada prosto nema takve aktivnosti, i ne može je biti. Treba da sačekamo dok se ekonomska situacija ne pogorša i dok ljudi ne izadju na ulicu po tanjir supe, da kažem to otvoreno“, naveo je Protaševič.

Voditelj sinoćne emisije je tvrdio da beloruske vlasti nisu znale da je Protaševič u avionu kada su let od grčke Atine do litvanskog Vilnjusa preusmerile na Minsk, navodeći kao razlog pretnju bombom. Bomba kasnije nije pronadjena, a Protaševič i njegova devojka su uhapšeni po sletanju.

Protaševič je rekao da je plan za putovanje, u danu kada je uhapšen, otkrio 40 minuta pre poletanja, u grupnoj poruci sa saradnicima i nagovestio da mu je hapšenje smestio neimenovani saradnik.

„Prvo što sam pomislio je da mi je neko namestio (hapšenje). Dok se avion spuštao, shvatio sam da nema svrhe da paničim“, kazao je Protaševič.

Protaševič, koji je otišao iz Belorusije 2019. godine, vodio je popularan kanal na aplikaciji Telegram i imao je ključnu ulogu u organizaciji masovnih antivladinih protesta koji su u više navrata privukli u Minsku i 200.000 ljudi.

Optužen je za podsticanje masovnih nemira, zbog čega mu preti kazna do 15 godina zatvora.

U prvom obraćanju iz zatvora, Protaševič je priznao krivicu po optužnici i govorio je ubrzano. Njegovi roditelji, koji žive u Poljskoj, naveli su da je to priznanje delovalo kao iznuđeno i da misle da su šminkom sakrivene modrice na licu njihovog sina.

U drugom, sinoć objavljenom snimku, Protaševič je delovao mirnije i povremeno se smeškao, ali su njegovi saradnici ubedjeni da je i tu izjavu dao pod prisilom.

Beloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima kada su posle predsedničkih izbora u avgustu kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Višemesečni protesti su trajali do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta.

(tanjug)