UDARNA AFERA – VELIKI BES INDIJE: Dok pritisci rastu otkrili da SAD ispod sankcija povećavaju uvoz ruske nafte

Pokazalo se da je Indija nezadovoljna činjenicom da SAD aktivno kupuju rusku naftu. Ovo prenosi kinesko izdanje Sohu.

Nakon što je Zapad objavio ekonomski rat Rusiji, Indija se nije pridružila antiruskim sankcijama, već je, naprotiv, povećala uvoz energenata iz Ruske Federacije.

Postupci Nju Delhija izazvali su oštre kritike u Vašingtonu, koji je uveo embargo na isporuke nafte iz Rusije. Istovremeno, američka strana je prvo ubeđivala indijske partnere da odbiju saradnju sa Ruskom Federacijom, a kasnije je prešla na jači pritisak, pišu autori.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je više puta vršila pritisak na Indiju, nadajući se da će se Nju Delhi pridružiti zapadnom taboru. Izgleda da se Indiji to nije dopalo.

Da bi izrazila svoj stav, odbila je da prihvati japanski transportni avion koji je sa humanitarnom pomoći išao ka Ukrajini“, navodi se u članku.

Međutim, ovo nije bio kraj afere. Pokazalo se da je Indija krajnje nezadovoljna činjenicom da su same Sjedinjene Države, posle izveštaja o embargu, u tajnosti povećale uvoz ruske nafte, dok su istovremeno Nju Delhiju zamerile trgovinu sa Ruskom Federacijom. Reakcija indijske javnosti na ovo nije dugo čekala.

„Indijsko društvo oštro govori protiv SAD nakon što je otkrilo da su SAD uvezle više sirove nafte iz Rusije nego sama Indija. Ova reakcija je osramotila Belu kuću“, navodi se u publikaciji.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Tako su se indijski mediji obrušili na američke vlasti koje se rukovode dvostrukim standardima. Činjenica da su SAD uvozile više naftenego Indija, navodi indijsko izdanje Tajms Indija.

Prema rečima kineskih analitičara, rukovodstvo zemlje je takođe krajnje nezadovoljno postupcima Vašingtona, koji i dalje zahteva od Nju Delhija da prestane da kupuje energente, na šta je Moskva napravila popust.

„Nju Delhi je zgrožen što Bela kuća vrši sve vrste pritiska na Indiju da izabere stranu između Sjedinjenih Država i Rusije. Moskva je počela da izvozi gorivo sa popustom. Indija je veliki kupac, s jedne strane, da pokaže svoju podršku Rusiji, s druge strane da dobije jeftinu naftu“, kaže Sohu.

Autori su takođe primetili da SAD koriste metod „šargarepe i štapa“ u odnosima sa indijskim partnerima. Tako američke vlasti prvo tvrde da će pomoći u pronalaženju zamene za rusku naftu, a potom nagoveštavaju da Indija ima očigledne probleme sa poštovanjem ljudskih prava. Odgovarajuću izjavu dao je sredinom aprila američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Nema sumnje da je ovo zapravo pretnja Indiji. Ako Nju Delhi bude insistirao na podršci Rusiji, posledice bi mogle biti veoma ozbiljne. U takvim uslovima, ova zemlja je zaista pod velikim pritiskom“, ističe se u članku.

Webtribune.rs