Naslovnica IZA OGLEDALA U Kazahstanu otrkivena najstarija piramida na svetu, starija 1.000 godina od egipatskih

U Kazahstanu otrkivena najstarija piramida na svetu, starija 1.000 godina od egipatskih

[adsenseyu3]

 piramida kazahstan

[adsenseyu2]

Ovo je senzacionalno otkriće. Istraživači su otkrili prvu piramidu u Kazahstanu, podignutu hiljadu godina pre piramida u Egiptu. 

“Oblik ove velelepne građevine podseća na Zoser piramidu ( u Egiptu )” – rekao je jedan od istraživača. 

Stručnjaci su prethodno otkrili nepoznatu piramidu u udaljenim stepama Kazahstana, oko 6 hiljada kilometara severoistočno od Kaira, Egipat. 

Za razliku od drugih piramida širom sveta, nedavno pronađena piramida u Kazahstanu u velikoj meri podseća na egipatske piramide uprkos činjenici da su udaljene na hiljade kilometara. 

[adsenseyu4]

Iako je piramida u ruševinama, veruje se da je njena prvobitna konstrukcija izgledala kao čuvena Zoserova piramida, samo izgrađena oko hiljadu godina ranije. 

Fascinantno otkriće se dogodilo prošle godine od strane Sirijskog instituta za arheologiju iz Karagande, ali istraživači su odlučili da svoje otkriće čuvaju dok ne izvše određene provere. 

Arheolozi planiraju da u narednom periodu istraže posmrtne odaje. 

“Sagrađena je pre više od 3 hiljade godina, za lokalnog “faraona”, lidera lokalnog moćnog plemena s kraja bronzanog doba”- rekao je arheolog Viktor Novozenov. “Rad na otvaranju glavne posmrtne odaje će početi za nekoliko dana. Sve što pronađemo biće prosleđeno arheološkom muzeju Karagande.”- dodao je on. 

[adsenseyu1]

Iako u savremenom svetu Karaganda ima epitet nedođije, korišćena je kao savršeno mesto za političke izgnanike SSSR-a, a nova otkrića ukazuju da je i u prošlosti bila u značajnom regionu, bogato naseljenom i dovoljno naprednom za izgradnju piramida. 

Nedavno su objavljene fotografije onoga što Viktor Novozenov naziva “senzacionalno otkriće”, koje pokazuju ostatke nekada velike piramide kao i veliki broj drevnih predmeta koji se nalaze u neposrednoj blizini objekta. 

Istraživači veruju da ceo kompleks obuhvata oko 27 zgrada koje datiraju iz različitih istorisjkih perioda. 

Fenomen izgradnje piramida širom sveta u dalekoj prošlosti nemoguće je potpuno objasniti. 

Arheolozi tek trebaju da objasne zašto postoji toliko piramida i sličnih građevinskih obrazaca uprkos činejnici da su civilizacije u kojima su izgrađene razdvojene hiljadama kilometara i nikada nisu bile u kontaktu.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]