Turski „Haber7“: Uspeh turskih dronova izazvao je paniku u Rusiji – Šta ako Kurdi dobiju ruske dronove?

Uspeh turskih dronova izazvao je paniku u Rusiji, navode novinari Haber7. Do ovog zaključka došli su zbog jednog naloga koji je Vladimir Putin dao Ministarstvu odbrane.

Uspeh dronova turske proizvodnje izazvao je paniku u Rusiji. Predstavnici moskovske administracije i vojno-industrijskog kompleksa održali su sastanak na temu bespilotnih letelica.

Ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da su se bespilotne letelice (UAV) dobro pokazale, posebno u oružanim sukobima poslednjih godina, i rekao: „Moramo analizirati kako sopstveno iskustvo stečeno korišćenjem bespilotnih letelica, tako i ono što posmatramo oko SAD.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Kako prenosi Anadolu, Putin je u ruskom gradu Sočiju održao sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane i vojno-industrijskog kompleksa o upotrebi i tehnologijama bespilotnih letelica.

Govoreći na početku sastanka, Putin je skrenuo pažnju na efikasnost bespilotnih letelica u konfliktnim područjima, napominjući: „Mi veoma dobro znamo kako su se bespilotne letelice dokazale u oružanim sukobima poslednjih godina, koliko su efikasne i koliko mogu biti opasne za nas, imajući u vidu da smo u Siriji videli – terorističke napade uz pomoć bespilotnih letelica“.

„Naučili smo da odbijemo ove napade i činimo to prilično efikasno“, dodao je Putin.

Govoreći o tome da Rusija treba da nastavi da radi na tehnologijama bespilotnih letelica, Putin je naglasio: „Trenutno imamo više od dve hiljade bespilotnih letelica u upotrebi. Treba da nastavimo da radimo na njima, da radimo koliko je to bilo u oblasti veštačke inteligencije i najsavremenijih dostignuća. Moramo da analiziramo kako sopstveno iskustvo stečeno korišćenjem bespilotnih letelica, tako i ono što posmatramo oko sebe.“

Turske bespilotne letelice dobijaju svetsku popularnost

Udarne bespilotne letelice, proizvedene u Turskoj na domaćoj osnovi, zabeležile su veliki uspeh, pre svega, nakon što su izvezene u Azerbejdžan.

Bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2 odigrale su važnu ulogu u povratku azerbejdžanske vojske u Karabah, koji je dugi niz godina bio pod jermenskom okupacijom.

Bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2 doprinele su uspehu operacije Proleće mira u Siriji tako što su značajno povećale obaveštajne i nadzorne sposobnosti turskih oružanih snaga, dok su uspešno uništile više ciljeva tokom operacije.

Bayraktar TB2, kao najaktivnija bespilotna letelica u službi turskih snaga bezbednosti, zaključno sa februarom 2020. godine, uspešno je obavila ukupno 175 hiljada sati operativnih letova.

Svojim uspehom u operacijama turske bespilotne letelice privukle su pažnju celog sveta, a 2019. su izvezene u Ukrajinu i Katar. Tako je „Bayraktar ​​TB2“ postao prvi jurišni dron u Turskoj, izvezen u inostranstvo.

Ukrajina koristi UAV „Bajraktar ​​TB2“

Ukrajinske oružane snage su nedavno objavile slike napada na haubicu koju su koristili proruski separatisti u Donbasu uz pomoć udarne bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2.

Čavušogluova izjava

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, dok je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom boravio u Rimu povodom Samita lidera G20, sastao se sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i dao izjave za turske i ruske medije.

Na pitanje ruskog dopisnika o upotrebi bespilotne letelice turske proizvodnje u Donbasu, Čavušoglu je odgovorio: „Ako neka zemlja nabavlja oružje od nas ili od bilo koje druge zemlje, ona se više ne može zvati turskom, ruskom ili ukrajinskom. Ako država kupuje oružje od nas, ona prestaje da bude turska. Možda se proizvodi u Turskoj, ali pripada Ukrajini. Za ovo se ne može kriviti Turska.”

Ministar Čavušoglu je naglasio da se Turska takođe suočava sa različitim oružjem iz različitih zemalja u borbi protiv terorizma: „U našoj borbi protiv terorizma u različitim zemljama, ponekad se susrećemo i sa različitim oružjem iz različitih zemalja, uključujući Rusiju, ali nikada ne krivimo Rusiju za to. Ukrajina takođe treba da prestane da koristi ime naše zemlje”.

A šta ako Kurdi dobiju dronove od Rusa?

Čavušoglu a i kompletna turska vojna struktura sa sve Erdoganom nisu se oglasili sa mogućnošću šta će se dogoditi ako Kurdi dobiju udarne dronove ruske proizvodnje.

Tu bi šteta bila mnogo veća i Turska bi se našla u velikim problemima, mnogo većim od Donbasa.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs