Naslovnica U FOKUSU Turski dronovi isporučeni Kosovu

Turski dronovi isporučeni Kosovu

Takozvane kosovske bezbednosne snage (KBS) dobile su pet dronova „Bajraktar“ turske proizvodnje, tvrde prištinski mediji pozivajući se na izvor iz međunarodnih bezbednosnih institucija.

Bespilotne letelice stigle su u Prištinu iz Turske, koja ih proizvodi, nakon skoro sedam meseci od sklapanja ugovora o isporuci, koji je sa proizvođačem potpisao ministar odbrane privremenih institucija Armend Mehaj.

Interesovanje za opremanje ovim borbenim letelicama datira od početka 2022. godine, posebno nakon početka sukoba u Ukrajini 24. februara prošle godine, navode prištinski mediji.

Samo dva dana kasnije, tursku kompaniju je posetila i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bespilotne letelice „Bajraktar“ TB2 spadaju u naoružanje koje ima dugu izdržljivost na srednjoj visini, sa rekordom leta do 27 sati i tri minuta, a pored oružanih napada, njihove glavne funkcije su obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Opremanje KBS-a ovim sistemom dolazi samo nekoliko dana pre početka najveće međunarodne NATO vežbe, „Difender Jurop 23“. Deo tih vežbi biće održan i na teritoriji Kosova i Metohije, a KBS će učestvovati sa 1.100 pripadnika.


Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]