Ključni faktor za naše zdravlje, blagostanje i sreću, nesumnjivo je pronalaženje pravog balansa za telo i u životu.
“Kiselo-alkalna ravnoteža ukazuje na ravnotežu između kiselina i nekiselina (alkalno) u vašim telesnim tečnostima (krv, urin, pljuvačka). Za merenje kiselo-alkalnog odnosa u vašem telu se koristi pH skala od 0 do 14. PH znači “snagu vodonika“ (power of hydrogen) i meri koncentraciju vodoničnih jona u datom rastvoru. pH 7 se smatra neutralnim.
[adsenseyu1]
PH nivo ispod 7 ukazuje na kiselo stanje, dok sve više od 7 ukazuje na alkalno okruženje. Naše telo se sastoji uglavnom od vode, i većina naših telesnih tečnosti i krvi bi trebalo da bude nešto alkalnija – između 7,35 i 7,45. Naše telo kontinuirano radi na balansiranju našeg pH, a naš pH nivo je pokazatelj zdravlja. Kada dođe do neravnoteže, možemo očekivati zdravstvene probleme, pa čak i bolesti.“
Kiselost u telu se uglavnom razvija konzumiranjem namirnica kao što su meso, sušene namirnice, mlečni proizvodi, kafa, mahunarke, sokovi, pržena hrana, belo brašno, konzervisana roba, riba, kao i lekovima, zaslađivačima, toksinima iz okoline, stresom i besom.
S druge strane, kako bi neutralisali kiselost, potrebno je konzumirati alkalne namirnice, čiji je unos nažalost nizak zbog savremene ishrane. Takve namirnice povećavaju nivo energije, smanjuju stres i sprečavaju razna oboljenja i zapaljenja u tela.
Ovo je top 5 alkalnih namirnica koje bi trebalo da konzumirate svakodnevno:
- Limun
Tokom procesa varenja, limun se pretvara u najmoćniju alkalizirajuću supstancu. Zbog toga, svakodnevno dodajte nekoliko parčića limuna ili nešto limunovog soka u vašu hranu ili piće.
- Špargla
Uz pH od 8,5, špargla je moćna alkalna namirnica koja povećava nivoe raznih vitamina, minerala, vlakana, antioksidanata i vode u telu.
[adsenseyu1]
- Aleva paprika
To je moćan antibakterijski agens, sa pH od 8,5. Ona detoksikuje telo, snižava krvni pritisak, povećava funkciju mozga i poboljšava cirkulaciju.
- Avokado
Ovo neverovatno hranljivo voće ima pH od 8,0, i detoksikuje organizam, pomaže u varenju, poboljšava zdravlje srca i sprečava osteoporozu.
- Beli luk
Ovaj moćni prirodni antibiotik je pun vlakana i hranljivih materija, i neutrališe kiselost u telu.
Evo spiska nekih drugih alkalizirajućih namirnica i pića koje bi trebalo da konzumirate češće:
- Sokovi od povrća
- Voćni sokovi
- Biljni čajevi
- Svež nesoljen puter
- Svo povrće i voće, osim suvih šljiva, šljiva, brusnice i borovnice
- Začini
- Žitarice kao što su lan, proso, kinoa i amarant
- Proklijala semena lucerke, rotkvice i čie
- Ekstrakt vanile
- Pivski kvasac
- Neproklijao susam
Webtribune.rs