The National Interest: Rusi poseduju najopasniji ratni brod na svetu

rusija brod3

Američki mediji su objavili top listu 5 najopasnijih ratnih brodova na svetu. Epitet jednog od najopasnijih poneo je teški nuklearni raketni „kolos“ klase „Orlan“ koji je izgrađen u četiri jedinice: „Petar Veliki“, „Admiral Nahimov“, „Admiral Lazarev“ i „Kirov“.

Američki časopis The National Interest sastavio je listu 5 najopasnijih ratnih brodova na svetu koji se trenutno nalaze u operativnom naoružanju. Na popisu su se našli ratni brodovi koji se nalaze u sastavu ratnih mornarica Rusije, SAD-a, Japana i NR Kine.

U tekstu se napominje da moćne raketne krstarice predstavljaju glavnu udarnu snagu na moru i da svaka mornarica, koja želi da se predstavi kao  ozbiljna, mora u svom sastavu imati brodove ove klase, prenosi internet portal Vzgljad.

Na listi se, naravno, nalaze ruske teške raketne krstarice na atomski pogon klase „Orlan“. Ukupno su do sada izgrađena četiri ova zaista impozantna borbena plovila. Krstarice „Petar Veliki“ i „Admiral Nahimov“ se nalaze u naoružanju ruske ratne mornarice.

„Admiral Nahimov“ se trenutno nalazi u procesu duboke modernizacije, posle koje će biti naoružan perspektivnim hiperzvučnim raketama „Cirkon“, kao i brodskom verzijom sistema S-500.

Originalno, ove krstarice su bile naoružane sa 20 supersoničnih protivbrodskih raketa P-700 „Granit“. Svaka ova raketa mogla je da nosi nuklearnu, bojevu glavu težine i do 1500 kg. Velika, ali istovremeno i pokretljiva raketna krstarica mogla je u potpunosti da uništi udarnu grupu američkih brodova koju je predvodio nosač aviona, spominje se u tekstu.

Na drugom mestu našle su se američke raketne krstarice klase „Ticonderoga“. Brodovi ovog tipa spadaju u najteže naoružane brodove koji se nalaze u sastavu ratne mornarice SAD-a. Na njihovoj palubi se nalazi 122 lansera za okomito lansiranje raketa. Trenutno su operativne 22 ove krstarice, dok je pet najstarijih izvedeno iz eksploatacije posle završetka Hladnog rata.

Nedavno je postalo izvesno da će u operativni borbeni sastav Crnomorske flote ući 13 brodova i plovila za bezbednost. Ratna komponenta će biti opremljena krstarećim raketama „Kalibr“ dometa do 2500 km.

Modernizacija Crnomorske flote je započela 2014. godine. U ovih pet godina Crnomorska flota je opremljena velikim brojem novih borbenih sistema, a njeno promovisanje u cilju daljeg povećanja ukupne vatrene moći se i dalje nastavlja.

(hr.rbth.com)