The National Interest: Novi hladni rat sa Rusijom ne sluti na dobar završetak

Novi hladni rat sa Rusijom ne sluti na dobro Sjedinjenim Državama. Takve zaključke izveo je veteran američki obaveštajac Pol R. Pilar.

SAD su pokrenule masovnu antirusku kampanju kako bi postigle značajno slabljenje Rusije.

Prema rečima Pola Pilara, reakcija Vašingtona na ukrajinsku krizu postepeno se preliva u širi i duži sukob sa Ruskom Federacijom, koji se može uporediti sa Hladnim ratom. Ovo prenosi The National Interest.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Kako može da se završi novi hladni rat sa Rusijom, pita se autor američkog medija.

Pol Pilar je izjavio da američko rukovodstvo javno izjavljuje svoje planove da oslabi Rusiju, a takve namere imaju još dva problema za Sjedinjene Države.

Prvo, tako otvoren antiruski stav Vašingtona ide na ruku Moskvi koja više puta govorila o pretnji sa Zapada, a Bela kuća zapravo potvrđuje ove reči.

Drugo, takve izjave članova Bajdenove administracije znatno otežavaju rešavanje ukrajinske krize.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Sjedinjene Države zapravo objavljuju novi hladni rat Rusiji“, rekao je analitičar.

Ekspert smatra da je novi hladni rat sa Rusijom suprotan strateškim interesima SAD i međunarodnoj bezbednosti uopšte.

Ova konfrontacija će imati negativne posledice po vojne budžete, kao i stalni rizik od eskalacije u punopravni vojni sukob uz učešće nuklearnih sila.

Istovremeno, ovaj Hladni rat ima značajnu razliku od onog koji je završen raspadom Sovjetskog Saveza. Ta razlika je Kina.

Kina je igrala sporednu ulogu tokom većeg dela sovjetsko-američkog hladnog rata, ali sada je ekonomska i vojna sila sposobna da pruži Rusiji neophodnu stratešku podršku.

„Novi hladni rat sa Rusijom ne sluti na dobro“, kaže Pol Pilar.

Američki obaveštajni veteran izrazio je mišljenje da se novi Hladni rat za SAD neće završiti takozvanim pobedničkim unipolarnim sverom, kao što je to bilo u eri sovjetsko-američke konfrontacije. Možda se uopšte neće završiti.

Webtribune.rs