Naslovnica SPEKTAR „TFIGlobal“: Dve zapadne zemlje mogu da unište NATO, šokirajući SAD

„TFIGlobal“: Dve zapadne zemlje mogu da unište NATO, šokirajući SAD

Severnoatlantska alijansa je pokazala svoju neefikasnost, tokom povlačenja trupa iz Avganistana, ali i zbog nemogućnosti da pomogne Oružanim snagama Ukrajine da dobiju bitku protiv Rusije.

Mađarska nije nimalo zadovoljna što je u Alijansi i spremna je da pokrene njegov raspad, pišu u „TFIGlobal-u“.

Zvanična Budimpešta još nije odobrila ulazak Finske i Švedske u Severnoatlantsku alijansu, iako je od podnošenja relevantnih prijava prošlo već oko osam meseci.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Orban je predložio da se formira evropski analog NATO-a, umesto proširenja uobičajenog severnoatlantskog saveza. Vojni blok koji stvaraju zemlje EU, ne bi trebalo da zavisi od uticaja Sjedinjenih Država, pošto Vašington uvlači EU u sukob sa Rusijom, koji ne može da pobedi“, piše „TFIGlobal“.

Mađarski lider je podsetio, da su se odnosi Zapada i Rusije pogoršali zbog širenja NATO-a. On je naglasio, da je Moskva upozoravala na potrebu da NATO prestane da se približava ruskim granicama, ali Vašington nije odgovorio. Sada, nastavio je političar, Evropa treba da razmišlja samo o svojim interesima.

Sličan predlog za stvaranje analoga NATO-a od zemalja EU, izneo je i francuski predsednik, Emanuel Makron, u septembru 2021. Političar je zahtevao, da se formira zaista jak savez. Šef države je takođe primetio, da SAD nisu pouzdan partner, pa je podsetio da je neophodno steći nezavisnost od njih.

Izjavama o potrebi formiranja novog vojnog bloka, Francuska i Mađarska mogu da unište NATO iznutra. Moguće je, da će u budućnosti odbrambeni savez prestati da postoji, pa će se SAD narednih godina suočiti sa ozbiljnim šokom.

Webtribune.rs