Težak obračun Kine i SAD iza zavese: Misterija nestalog kineskog ministra

       

Razlog za nestanak i naknadnu ostavku kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga može biti u činjenici da se previše zbližio sa američkom poslovnom zajednicom dok je radio u Americi 2021-2022.

Ovo je rekao orijentalista, direktor Instituta za afričke i azijske zemlje Aleksej Maslov.

Podsetimo, Ćin Gang se poslednji put pojavio u javnosti 25. juna. Nakon toga, svi sastanci sa njegovim učešćem su dosledno otkazani . Dana 25. jula je objavljeno da je ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang smenjen.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Kako navodi britansko izdanje The Daily Mail, razlog za Gangovu ostavku bila je afera sa popularnom novinarkom Fu Xiaotian, koja je intervjuisala diplomatu. Mnogi gledaoci su način njihovog razgovora pod kamerama uporedili sa flertom.

„Neki to kažu zbog afere sa novinarkom, jer funkcioner i partijski član ovog nivoa ne bi trebalo da imaju vezu. Ali to može biti namerno lansirana glasina (kao i loše zdravlje).

U stvarnosti, to je zbog činjenice da se previše zbližio sa američkom poslovnom zajednicom dok je radio u Americi. Ili je pokušao da stekne malo više nezavisnosti nego što bi trebalo da bude “, napisao je orijentalista Aleksej Maslov na svom Telegram kanalu.

Promena šefa kineskog ministarstva spoljnih poslova, smatra ekspert, ni na koji način neće uticati na odnose sa Rusijom.

„Ovo ni na koji način neće uticati na Rusiju, jer se politička linija odnosa ne gradi u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova, već nekoliko spratova iznad – u Politbirou Centralnog komiteta. I nepokolebljivo je“, siguran je Aleksej Maslov.

Ranije je objavljeno da je Ćin Ganga zamenio Vang Ji, koji je prethodno predvodio kancelariju Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, kao ministar spoljnih poslova NR Kine.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social