TEŽAK INCIDENT: Ruske tajne službe upale u sistem i pokupile tajne mejlove Hilari Klinton

rusija-fsb-tajna-sluzba

Novi intrigantan izveštaj Saveta bezbednosti Rusije ukazuje da je izbio „rat svetova“ između direktora Federalne bezbednosne službe (FSB), Aleksandra Bortnikova, i predsednice Saveta federacije, Valentine Matvijenko, povodom pitanja objavljivanja nekoliko desetina hiljada tajnih mejlova Zapada do kojih je došla Inostrana obaveštajna služba (SVR) preko privatnog i neobezbeđenog servera koji pripada bivšoj američkoj sekretarki države i kandidatkinji za predsednicu, Hilari Klinton.

Prema ovom izveštaju, analitičari SVR su 2011. godine počeli sa praćenjem rumunskog kompjuterskog hakera po imenu Marsel Lazar Lehel (iliti Gučifer) nakon što je on pokušao neuspešno da hakuje mrežu RT televizije.

Njegove aktivnosti su kasnije praćene i snimane što je kasnije omogućilo obaveštajnim analitičarima da 2013. godine detektuju njegov upad u privatni kompjuter sekretarke Klinton, ali i da kopiraju sve ono što je on pronašao.

Kratko nakon što je SVR došao do ovih tajnih mejlova sekretarke Klinton, Matvijenkova je lično odobrila njihovo delimično objavljivanje od strane RT, koja je 20. marta 2013. godine objavila članak o hakovanim mejlovima Klintonove, mada zapadni mediji o tome nisu pisali.

vcsagfd721dghb

Marsel Lazar Lehel

Tek u januaru ove godine su američki novinski mediji pisali o krađi mejlova Klintonove kada je Vice News razotkrio čudan mejl koji je Sidni Blumental poslao Hilari Klinton 2011. godine, a u kom se navodi zašto je sekretarka Klinton naredila da se Libija uništi.

Direktor FSB-a, Bortnikov, bio je besan zbog toga što je Matvijenkova odobrila obelodanjivanje ovih mejlova jer se uplašio da bi Amerikanci mogli otkriti ko ih je hakovao, što se i dogodilo 22. januara 2014. godine kada su SAD uhapsile Gučifera i osudile ga u junu iste godine. On je osuđen na 7 godina zatvora.

U najnovijem izveštaju se navodi da je Matvijenkova predložila svojim kolegama da objave sve mejlove koji kompromituju Hilari Klinton jer predsednik Putin ima pozitivniji stav prema kandidatu Donaldu Trampu.

19th International AIDS Conference Convenes In Washington

Samo par dana nakon što je ona to predložila u Savetu bezbednosti, Obamin režim je zatražio od rumunskog zatvora da pošalje Gučifera u SAD, gde se on još uvek nalazi iz nepoznatih razloga.

Navodi se da je Obamin režim nedugo nakon toga pokrenuo kontranapad dezinformacijama na Rusiju tako što je 15. aprila objavio takozvane Panamske papire koji su doveli do neosnovanih optužbi protiv ruskih političara, zbog čega FSB veruje da je to upozorenje Rusiji da ne objavljuje poverljive mejlove Hilari Klinton.

Iako se u izveštaju ne navodi da li će mejlovi zaista biti objavljeni, zabavna je pomisao da bi oni mogli u velikoj meri da utiču na američku predsedničku trku, ali i na odnose između SAD i Rusije.

Webtribune.rs