Naslovnica IZA OGLEDALA TAJNA ISTORIJA: Evo kako je Čerčil prevarom uvukao Ameriku u „Svetski rat“

TAJNA ISTORIJA: Evo kako je Čerčil prevarom uvukao Ameriku u „Svetski rat“

trhtz4reg

Čerčil se oslanjao na Vilsonovu naivnost po pitanju pomorskog ratovanja. Iako je američki predsednik bio upozoren od strane nemačkih diplomata o opasnosti po Amerikance ako nastave da putuju na britanskim brodovima, on nije učinio ništa da ih odvrati.

Na početku Prvog svetskog rata, cilj Amerike bio je da ostane neutralna dok su se evropske sile borile jedne protiv drugih. Tadašnji predsednik, Vudro Vilson, izjavio je: „Neutralnost je negativna reč. Ona ne izražava prava osećanja Amerike. Mi ne pokušavamo da se držimo podalje od nevolje, mi pokušavamo da održimo temelje na kojima se može ponovo izgraditi mir“.

Međutim, iako je pokušao, Vilson nije sprečio Ameriku da uđe u rat 1917. godine. Kap koja je prelila čašu i promenila stav Amerike bilo je potapanje RMS Luzitanije 1915. godine, kada je 128 Amerikanaca (među kojim dosta uticajnih ljudi) izgubilo živote.

Ipak, to izgleda nije bio samo nasumičan ratni čin Nemačke u pravcu Amerike, več je Čerčil znao da bi takav incident mogao da se dogodi i da bi nakon toga Amerika ušla u rat. Izgleda da je Čerčil znao tačno šta treba da uradi.

Pre ulaska Amerike u Prvi svetski rat, često se dešavalo da su Britanci prerušavali vojne brodove u putničke ili trgovačke brodove. Čak se dešavalo i da Velika Britanija modifikuje postojeći putnički ili trgovački brod sa tajnim tovarom i skrivenim oružjem. Upravo s ovim modifikacijama je Luzitanija započela svoju karijeru u Kraljevskoj mornarici.

[adsenseyu4]

Evgen Vindči, autor knjige „Dvanaest američkih ratova od kojih je devet moglo biti izbegnuto“, navodi da su modifikacije Luzitanije uključivale postavljanje skrivenih pregrada za granate i municiju, ali i instalaciju okretnih topova.

Pored ovih tajnih modifikacija, Kraljevska mornarica je uputila posadu Luzitanije da spusti zastave u vodama proglašenim za ratnu zonu. Ova uputstva su predstavljala direktno kršenje Pravila o pomorskim plovilima.

Brodovi poput Luzitanije su korišćeni kako bi namamili nemačke podmornice da izrone na površinu. Kada su Nemci tek počeli da koriste podmornice, one bi se podizale na površinu da upozore brodove na napad. Svrha je bila očuvanje municije.

Međutim, ovo upozorenje je takođe davalo vremena posadi da napusti brod. Dakle, Čerčilov plan je bio da iskoristi Luzitaniju (i slične brodove) da namame Nemce na površinu. Kada bi se podmornice pojavile, prerušeni brodovi bi otkrili svoje oružje i osuli paljbu na podmornice.

Znajući tačno šta radi, Čerčil je doveo Luzitaniju i svu njenu posadu u opasnost.

Čerčil se takođe oslanjao na Vilsonovu naivnost po pitanju pomorskog ratovanja. Iako je američki predsednik bio upozoren od strane nemačkih diplomata o opasnosti po Amerikance ako nastave da putuju na britanskim brodovima, on nije učinio ništa da ih odvrati.

Ova opasnost se odnosila na činjenicu da su nemačke podmornice počele da napadaju britanske brodove čim ih vide kao odgovor na Čerčilovo iskorišćavanje isplovljavanja podmornica. Pored sveg tog znanja, Vilson i dalje nije izdao javno upozorenje Amerikancima da ne putuju na britanskim brodovima.

Bez upozorenja predsednika, Luzitanija je napustila luku Njujorka sa velikim brojem američkih putnika koji nisu imali pojma šta se krije ispod palube, sakriveno među tovarom. Američki civili su takođe delili palubu sa kanadskom vojskom prerušenom u civile. U suštini, Amerikanci su se slučajno ukrcali na brod britanske Kraljevske mornarice za vreme rata kada je postojala velika šansa da će brod napasti Nemci.

[adsenseyu1]

Iako je Luzitanija trebalo da plovi severno, plovila je malo južnije, ka vodama punim nemačkih podmornica kojima je izdato naređenje da pucaju čim vide britanski brod.

Upravo se to i dogodilo 7. maja 1915. godine. Luzitanija je naišla na nemačku podmornicu, koja je pucala čim je uočila brod. Torpedo je najverovatnije pogodio tovar koji je sadržao skrivenu municiju, te je nastala ogromna eksplozija.

Sve u svemu, Luzitanija je potonula za manje od 20 minuta, a 1.198 od 1.959 ljudi na brodu je poginulo, uključujući 128 Amerikanaca.

Upravo ovaj incident je uvukao Ameriku u Prvi svetski rat i pružio Čerčilu mnogo potrebnog saveznika.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]