Naslovnica IZA OGLEDALA SVI U PANICI A KRIJU OD NAS: Približava nam se vanzemaljska letilica...

SVI U PANICI A KRIJU OD NAS: Približava nam se vanzemaljska letilica veličine Zemlje

fhdskuzhbvkdfsol

Nova studija je otkrila da brzi radijski “rafali”, neki od najtajanstvenijih signala koje su astronomi presreli zapravo mogu biti rezultat vanzemaljskih sondi, veličine Zemlje.

Nova studija tvrdi da zagonetni signali koji dolaze iz udaljenih galaksija u svemiru mogu biti dokazi naprednih svemirskih sondi udaljenih milijardama svetlosnih godina od Zemlje, a koje su izgradile napredne vanzemaljske civilizacije.

[adsenseyu1]

“Brzi radio-rafali izuzetno su svetli s obzirom na njihovo kratko trajanje i nastanak na velikim udaljenostima, a mi nismo identifikovali mogući prirodni izvor s bilo kakvom sigurnošću”, rekao je teoretičar Avi Loeb iz Astrofizičkog centra Harvard-Smitsonian.

U novoj studiji, stručnjaci su utvrdili da “curenje” iz predajnika može rezultirati krajnje kratkim bljeskovima koje su detektovali naučnici na Zemlji, dok se vanzemaljske sonde, njihova planeta domaćin, njihovo Sunce i galaktika kreću u odnosu na našu planetu.

Teško je to dokazati, ali postoji mogućnost iako se ova nova studija zasniva na spekulacijama. Naime, stručnjaci iz Harvard-Smitsoniana kažu da je ovo objašnjenje u domenu mogućnosti i da se zasniva isključivo na zakonima fizike.

[adsenseyu5]

Iako je takva tehnologija daleko iznad onoga što bi danas čovečanstvo moglo da napravi, napredne vanzemaljske civilizacije na drugim mestima u svemiru možda su već razvile takvu naprednu tehnologiju.

Zagonetne brze radio-rafale, zvane FRB, astronomi su presreli 2007. godine, a  veruje se da potiču iz jedne udaljene galaksije. Naučnici još nisu precizno odredili poreklo, zbog čega je izuzetno teško odrediti šta ih uzrokuje, ali jedan od uzroka jesu vanzemaljci.

Nova studija objavljena u časopisu “Astrophisical Journal Letters” ispituje izvodljivost izgradnje radio-predajnika koji je dovoljno snažan da se može opažati sa Zemlje.

Zapravo, naučnici su zaključili da odašiljači na solarnu energiju, temeljeni na Sučevom svetlu, mogu stvoriti dovoljno energije da bi ih drugi mogli primetiti.

Osim toga, stručnjaci ukazuju da sistem hlađenja na temelju vode može omogućiti da tako masivan uređaj izdrži ekstremne temperature.

Ali, zašto bi uopšte iko gradio takav instrument, pitaju se stručnjaci? Oni tvrde da je najuverljivija upotreba takve snage zapravo – pokretanje međuzvezdanih svetlosnih putovanja. Količina uključene energije bila bi dovoljna da se potroši milion tona.

“To je dovoljno veliko da prevozi žive putnike preko međuzvezdanih ili čak međugalaktičkih udaljenosti”, dodao je Loeb.

[adsenseyu5]

Naučnici su objasnili da će se “vanzemaljska sonda” oslanjati na stabilan vazduh za odašiljač. Naučnici sa Zemlje smatraju to samo kao krajnje kratak “bljesak”, upravo ono što vidimo kada presretnemo FRB.

To bi prouzrokovalo da se zraci “prelivaju” nebom, samo na trenutak prelazeći preko Zemlje.

Na pitanje veruje li zaista da brze radio eksplozije zapravo uzrokuju vanzemaljci, on je odgovorio:

“Nauka nije stvar verovanja, to je stvar dokaza. Odlučivanje o nečemu što je verovatno ispred vremena ograničava mogućnosti. Treba vagati i analizirati ideje kako bi krajnji podaci imali poslednju reč”.

(Dnevno.hr)

[adsenseyu5]