Sve kako Moskvi odgovara: „Ne menjamo stav zbog neke „buke iz Rusije“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da stav i ciljevi Kijeva ostaju nepromenjeni, uprkos najavama o predstojećim referendumima.

Podsetimo, samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk (DNR i LNR), kao i oblasti Herson i Zaporožje, najavili su referendum o pripajanju Rusiji, a koji je ruska Duma već zakazala.

„Stav Ukrajine nije se promenio zbog ‘neke buke’ iz Rusije, a naši partneri nas u tome u potpunosti podržavaju“ izjavio je Zelenski u video obraćanju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je rekao da su ukrajinski „stavovi jasno definisani i dobro poznati“ i da je to ono što treba da bude u fokusu.

Zelenski je pozvao i na „veću podršku oružanim snagama Ukrajine, obaveštajnim službama, snagama specijalnih operacija, Službi bezbednosti Ukrajine, Nacionalnoj gardi, policiji, graničarima, svima koji postepeno vraćaju teritorijalni integritet Ukrajini“.

On je naglasio da u tome nailazi na razumevanje ne samo saveznika, već i onih država koje su pokušale da se drže podalje od sukoba koji se vodi u Ukrajini.

Predstavnici proruskih vlasti u samoproglašenim DNR i LNR izjavili su juče da će na tim teritorijama biti organizovan referendum o ujedinjenju sa Rusijom od 23. do 27. septembra.

Referendum o pridruživanju Rusiji u ukrajinskim regionima Hersona i Zaporožja, koji su takodje pod ruskom kontrolom, prema najavama biće organizovani u istom terminu.

Najavljene referendume osudili brojni zapadni zvaničnici, izmedju ostalih predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, kanadski premijer Džastin Trudo, nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i DŽejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Podsećamo da je Ukrajina izgubila više od 130.000 kvadratnih kilometara teritorije od 2014. do danas, da je u kontraofanzivi posle povlačenja ruskih trupa zauzela samo 2.500 kvadratnih kilometara te da je po današnjoj izjavi Sergeja Šojgua Ukrajina već izgubila pola vojske – više od 100.000 ljudi – 61.207 poginulih, 49.368 ranjenih.

Posle svega u svetlu ovih činjenica veoma su čudne izjave ratobornog Zelenskog tokom sukoba sa prvom vojnom silom na svetu.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(tanjug)