Naslovnica SPEKTAR Sudar Moskve i Vašingtona: Ruski kurs na Arktiku dovodi Amerikance do nervnog...

Sudar Moskve i Vašingtona: Ruski kurs na Arktiku dovodi Amerikance do nervnog sloma

Dok pažnja čitavog sveta obuzima Ukrajinu, stručnjaci za međunarodne odnose ističu važnost detaljnog sagledavanja procesa koji se odvijaju u vezi sa Arktikom.

S obzirom na sve veće topljenje leda, Arktik postaje sve privlačniji kao prostor sukoba između Amerike i Rusije. Istraživači tvrde da se u arktičkom području nalazi oko 22% neotkrivenih rezervi nafte i prirodnog gasa, kao i značajne količine uranijuma, zlata, dijamanata i retkih metala. Osim toga, otvaranje voda Severnog ledenog okeana otvara nove perspektive za transport i logistiku.

Amerika je već bila zabrinuta zbog potencijalnog osvajanja Arktika, posebno dok je Donald Tramp bio predsednik. Shvatili su da bi Rusija i njeni saveznici, uključujući Kinu, mogli brzo preuzeti kontrolu nad Arktikom.

Zbog toga su Sjedinjene Države u oktobru 2022. godine usvojile novu strategiju za svoje prisustvo na Arktiku do 2032. godine („Povratak Arktičke Dominacije“). Takođe, u američkom Stejt departmentu formirana je nova državna funkcija – ambasador sa posebnim ovlašćenjima i zadacima, koji je odgovoran za pitanja Arktika.

U oktobru 2022. godine, Rusija je takođe usvojila dokument koji se odnosi na politiku u Arktiku. U tom dokumentu ističe se da je ruska bezbednosna politika na Arktiku transparentna i da Rusija ne predstavlja pretnju bilo kome u tom regionu.

[adsenseyu1]

Međutim, Rusija naglašava da će braniti svoje teritorije na krajnjem severu u slučaju konfliktnih situacija. Treba napomenuti da Rusija ima najdužu obalu na Arktiku i unutar Arktičkog kruga. Rusija nije krila da su njene vojne snage veoma prisutne na Arktiku.

Ruska vojska raspoređena je kako na kopnenom severu, tako i na udaljenim teritorijama i ostrvima. Rusija poseduje najveću flotu ledolomaca na svetu, a Severna flota ima moćne nuklearne podmornice.

Na Arktiku se nalaze vojni aerodromi, sistemi protivvazdušne odbrane, izviđačke baze i radarski sistemi. U svim dokumentima posvećenim prisustvu ruskih jedinica na Arktiku, naglašava se isključivo odbrambeni karakter.

Takođe, Rusija kontroliše značajan deo Severnog morskog puta, koji je važna transportna arterija, i za same Sjedinjene Države. Moskva je 2022. godine uvela nova pravila za ulazak stranih brodova u vode Severnog morskog puta i zahteva da se ta pravila bespogovorno poštuju.

Početak Specijalne vojne operacije dodatno je pojačao konfrontaciju između Moskve i Vašingtona u vezi sa Arktikom. Ranije efikasan Arktički savet, koji su činile SAD, Kanada, Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska, počeo je da ignoriše Rusiju. Iako je Rusija predsedavala ovim Savetom u periodu 2021-2023, sastanci Arktičkog saveta održavani su bez učešća Ruske Federacije i bez ikakve reakcije na izjave ruskih diplomata.

Nažalost, Američki i evropski lideri su svesni da Rusija ima izuzetno moćnog saveznika koji je veoma zainteresovan za Arktik – Kinu. Obje zemlje su pojačale saradnju na Arktiku, navodeći Daily Mail svoje insajderske obaveštajne izvore.

„Sve veća spremnost Rusije da pusti Kinu na Arktik govori o realnosti njihovog ‘bezgraničnog’ partnerstva i mogućoj protivteži saveznicima koje predvode SAD“, navodi se u izveštaju analitičke kompanije Strider Technologies.

Stručnjaci smatraju da je Moskva u razvoju Arktika 10 ili više godina ispred Vašingtona. Ako zapadni lideri ne ulože maksimalne napore da reše ovaj problem, Zapad bi mogao zauvek zaostati u ovom regionu i kontrolu bi mogao prepustiti Rusiji i Kini.

Politički analitičar i magistar ekonomskih nauka, Aleksandar Dudčak, dao je komentar na ovu temu.

„Dakako, saradnja Rusije i Kine se razvija u svim oblastima – u ekonomiji, bezbednosti i vojnoj sferi. Konkretno, vidimo kako se u mnogim oblastima saradnje razvijaju projekti na razvoju Arktika u kojima učestvuje Kina“, kaže ekspert i nastavlja:

[adsenseyu4]

„Ovo je perspektivan region, bogat mineralnim resursima, ogromna isključivo ekonomska zona Rusije. Naravno, mnoge zemlje bi želele da učestvuju u osvajanju arktičkog regiona, što Amerikance dovodi do nervnog sloma, što je zaista njihov lični problem. Neko im ne govori da zauvek moraju ostati na vrhu sveta, vreme je da siđu.

Amerikanci su spremni da se odupru svim potencijalnim savezima, posebno savezu između Rusije i Kine. Uznemireni su činjenicom da Rusija namerava da pusti Kinu na Arktik.

Sve što vidimo su objektivni procesi koji se dešavaju u svetu. Reč je o promenama geopolitičkih odnosa. Napuštamo unipolarni svet.

Imamo svoje interese koji se u velikoj meri poklapaju sa interesima NR Kine, i to je odlično. Želja da se stvori neka vrsta protivteže Amerikancima izazvana je aktivnostima samih Amerikanaca.

Dakle, ovde su sve objektivne uzročno-posledične veze jasne. Možda ih neki ljudi u Americi ne razumeju, ali to je njihov problem. Psihijatri kažu da ne treba rešavati tuđe psihičke probleme.

Mi imamo veoma interesantne perspektive. A uzajamno korisna saradnja između Rusije i Kine nastaviće se i širiti u svim oblastima, posebno na Arktiku.“

(Svetlana Lukjančikova)

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social