Stoltenberg: NATO spreman da reaguje na promenu situacije na rusko-ukrajinskoj granici

Severnoatlantska alijansa pažljivo prati šta se dešava na granici Rusije i Ukrajine i spremna je da reaguje na promenu situacije, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Pažljivo pratimo neobično kretanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom“, rekao je Stoltenberg televiziji HBO.

On je naglasio da je Alijansa „na oprezu“ i da je spremna za svaki razvoj situacije.

U isto vreme generalni sekretar je priznao da je Ukrajina razočarana što ranije dato obećanje da će se pridružiti akcionom planu za članstvo u NATO „radi zaštite od Rusije“ još uvek nije realizovano. Stoltenberg je objasnio da do članstva može doći samo u slučaju da svih 30 država-članica to podrže.

Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom.

Sa svoje strane, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE