Naslovnica U FOKUSU Stoltenberg: NATO ne sme dozvoliti da Rusija pobedi

Stoltenberg: NATO ne sme dozvoliti da Rusija pobedi

NATO smatra da je „pobeda Rusije“ najveći rizik u Ukrajini i da će ishod ovog sukoba odrediti globalni bezbednosni sistem u narednim decenijama, rekao je Jens Stoltenberg na ceremoniji otvaranja 75. samita NATO-a.

On je u Vašingtonu pozvao članice Alijanse da nastave da podržavaju Kijev rekavši da Alijansa mora da pokaže istu odlučnost koju je pokazala u drugim ključnim trenucima u istoriji.

„Nema sigurnih opcija sa agresivnom Rusijom kao susedom. U ratu nema opcija bez rizika. Najveći trošak i najveći rizik biće ako Rusija pobedi u Ukrajini“, ocenio je on i naglasio da NATO ne sme dozvoliti da se to dogodi.

Dodao je da „drugi autoritarni režimi“, poput Irana, Severne Koreje i Kine, podržavaju Rusiju i ustvrdio da je Ukrajina „mesto gde se bori za slobodu i demokratiju“.

Stoltenberg je na početku samita ocenio da je NATO sa svojih 75 godina postojanja, ne samo najsnažniji i najuspešniji, već i najdugovečniji vojni savez u istoriji.

Rekao je da su pre 75 godina dokument kojim je osnovan NATO sačinili ljudi koji su preživeli dva svetska rata — zanemarivši, pritom, da je Rusija pretrpela najviše žrtava u oba svetska rata, koje je Nemačka, sada članica NATO-a, započela.

„Oni su znali kakve su patnje i stradanja u ratu, i nisu želeli da se tako nešto ponovi. Zbog toga osnovali su NATO“, rekao je Stoltenberg.

Svečanosti prisustvuju lideri zemalja članica Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerku Italije Đorđu Meloni.
Samit NATO-a povodom 75. godišnjice Alijanse trajaće do 11. jula.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social