Stigla i deca na red – počela kampanja: Ili vakcina ili deca na respiratorima

Među 79 mališana i mladih koji su u bolnicama, troje je na respiratoru, a lekari njihovo stanje porede sa slikama koje viđaju kod odraslih.

Stručnjaci očekuju da će vakcina i za mlađe od 12 godina uskoro biti dostupna u Srbiji

Epidemijska slika u kojoj su i deca na respiratoru rezultat je slabog odziva građana na vakcinaciju i opasnog virusa. Među skoro 7.000 pacijenata koji se od virusa korona leče u bolnicama širom Srbije ima 79 mališana.

U najtežem stanju je troje dece uzrasta od šest meseci do 17 godina i oni se nalaze na respiratorima u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić”. U toj ustanovi je još dvoje mališana pod nadzorom lekara, a 26 se leči od virusa korona u KBC „Dedinje”.

O zabrinjavajućoj situaciji kod onih koji su do sada važili za otpornije na virus korona svedoče i prizori iz drugih gradova – sve je više zaražene dece u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, a u Kraljevu je svakom trećem detetu koje se testira dijagnostikovan kovid 19.

– Deca koja se nalaze na respiratoru su jako bolesna, dan i noć provodimo s njima, činimo i moguće i nemoguće da im pomognemo. Ono čemu mi sada svedočimo na institutu iskustva su naših kolega koje leče odrasle. Osim dečaka od 17 godina, koji je malo gojazan, ostala deca nemaju drugih bolesti. Istina je da se deca i sada manje razbolevaju, da su njihove kliničke slike i dalje lakše, ali ovo jeste razlog za paniku.

Ako u Tutinu imate šest procenata vakcinisanih građana, onda je vaš izbor ovo – deca na respiratoru – kaže za „Politiku” pulmolog prof. dr Predrag Minić i dodaje da roditeljima treba da bude jasno kako je neophodno da se i deca starija od 12 godina vakcinišu, budući da su i oni počeli teško da obolevaju.

Naš sagovornik podseća da je u martu 2020. godine, kada je virus korona zabeležen u Srbiji, R faktor, to jest sposobnost širenja virusa, bio jedan prema dva i po, dok je danas oko sedam. U prevodu, danas će jedna zaražena osoba virus preneti na sedmoro ljudi. Imajući to u vidu, za kolektivni imunitet neophodno je da 83 odsto stanovništva bude vakcinisano.

– Kako R faktor raste, tako je i procenat neophodan za kolektivni imunitet viši. Ako nema vakcine, virus cirkuliše i mutira. Ovo sada je evolucija virusa u hodu. Spora vakcinacija stvara uslove za pojavu novih mutiranih sojeva virusa koji se brže prenose, izostaje imunski odgovor, a mogu biti otporni i na neke lekove koji se koriste u terapiji – pojašnjava prof. dr Minić, inače i član Kriznog štaba.

Vest da su među najteže obolelima i deca izazvala je paniku kod jednog dela roditelja i pitanje da li ćemo uskoro dobiti vakcinu za decu. Naš sagovornik kaže da je i taj dan vrlo blizu.

Naime, 23. oktobra Američka agencija za lekove završava proces registracije „Fajzerove” vakcine za decu uzrasta od pet do 11 godina, a zatim i za onu starosti od šest meseci. Gotovo istovremeno će zeleno svetlo dati i Evropska agencija za lekove.

– Samo nekoliko dana nakon njih, to bi trebalo da učini i srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva jer su procedure usaglašene i sa američkom i evropskom agencijom – dodaje prof. dr Minić.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Višnja Aranđelović (politika.rs)