Stigao obdukcijski nalaz: Tužilaštvo otkrilo uzrok smrti Muamera Zukorlića

Obdukcijski nalaz pokazao da je Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću, saopšteno je iz tužilaštva.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je danas da je obdukcionim nalazom utvrđeno da je lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću koja je nastupila kao posledica naglog pogoršanja funkcije i prestanka rada srca.

Više javno tužilaštvo je, kako se navodi u saopštenju, postupajući po krivičnoj prijavi koju je podneo njegov sin Usame Zukorlić protiv nepoznatih lica zbog krivičnog dela teško ubistvo, odredilo ekshumaciju radi obdukcije posmrtnih ostataka tela kao i hemijsko-toksikološku analizu bioloških ostataka radi uvažavanja uzroka smrti muftije.

U saopštenju se navodi da je juče Zavod za sudsku medicinu u Nišu dostavio Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru objedinjeni nalaz i mišljenje zajedno sa nalazom i mišljenjem Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad u kojem je navedeno da izmerene vrednosti koncentracije toksičnih metala i metaloida u uzorcima se nalaze u okviru normalnih vrednosti za ove vrste uzoraka i ne predstavljaju neposredan ni posredan uzrok akutne i hronične intoksikacije i time nisu uzrok smrti Zukorlića.

U saopštenju se dodaje da je „uzimajući u obzir celokupnu medicinsku dokumentaciju sada pokojnog Muamera Zukorlića i obdukcioni nalaz, smrt prirodnog porekla te da je nastupila kao posledica naglog pogoršanja funkcije i sledstvenog prestanka rada srca na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca“.

Ovim povodom oglasio se i muftijin sin Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja. On je na Tviteru napisao da su stigli prvi nalazi o uzroku smrti akademika muftije Muamera Zukorlića, rađene na institutima za Sudsku medicinu u Nišu i Beogradu.

„Porodica će sačekati još rezultate iz Nemačke i Bosne i Hercegovine, pre nego se obrati javnosti“, dodao je on.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji velika verovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Elma Elfić Zukorlić, supruga rahmetli muftije Muamera Zukorlića oglasila se na Instagramu nakon što je Tužilaštvo Novog Pazara saopštilo da su stigli obdukcioni nalazi, u kojima se navodi da je muftija preminuo prirodnom smrću.

Elma Zukorlić: „Hvala Bogu, nije otrovan“

Muftinica Elma Elfić, druga supruga pokojnog muftije i narodnog poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića, objavila je na Instagramu rezultate obdukcije Muamera Zukorlića.

„Biti bolestan je intimna stvar, i informaciju o svojoj bolesti djelite sa osobama kojima vjerujete. Moj Muftija je bio bolestan od 2007. godine. Za njegovu bolest sam znala samo ja, insistirao je da o njoj niko više ne sazna“, započela je Elma.

Zatim je nastavila: „Od te godine, pa do njegove smrti, smo se redovno liječili, išli kod najboljih ljekara i pratili njegovo stanje.

Na svaki pregled išli smo zajedno, kao skoro sve velike stvari koje smo zajedno radili, zajednički odlazak između ostalog, imao je za cilj da se stekne utisak u čekaonama, gdje bi bilo inače puno ljudi, da sam ja ta koja sam bolesna a ne on. Čak bih zamolila sestrice na prijemu da se za njegov termin prozovem ja, jer sam ja osoba koja je isti zakazala.

Sa njim nije bilo lahko, nije prihvatao činjenicu da je bolestan, nije volio odlaske kod ljekara, žalio se doktorima da ga kritikujem da treba da povede računa o stilu svog života, i u šali bi im rekao ‘ja sam htio drugu ženu a dobio sam drugu majku'“.

Ovom prilikom, Elma se zahvalila lekaru Suadu Ćatoviću koji je, kako kaže, osim stručnog lečenja njenog supruga, pomogao i tako što je insistirao i vršio pritisak da muftija ne propusti ni jednu kontrolu, „jer najteži dio njegove bolesti je bio odvesti ga do ordinacije na kontrolu“.

„Uspjeli smo ga ubjediti da se operiše, iako nije mogao zamisliti da će njegova prsa biti razrezana, i noć u oči smrti smo razgovarali koju bolnicu trebamo odabrati.

Božijom voljom nije došlo do operacije. Danima nakon njegove smrti plakala sam žaleći što ga nismo ubijedili da ode na operaciju ranije.

Danas, izvještajem obducenata smo saznali da nismo zakasnili, aorta nije pukla, umro je prirodnom smrću prestankom rada srca. Tačno onako kako je vjerovao da mu je Allah dž.š. odredio trenutak smrti njegovim rođenjem.

Hvala Bogu nije ni otrovan, jer ko kod ga je poznavao mogao ga je samo voljeti“, zaključila je muftinica.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(b92)