Naslovnica ŽIVOT Stalno ste žedni i imate učestalo mokrenje? Ovi simptomi su prvi znaci...

Stalno ste žedni i imate učestalo mokrenje? Ovi simptomi su prvi znaci opake bolesti

Suva koža, pojačano mokrenje, neutoljiva žeđ – postoje različiti simptomi koji godinama mogu da prolaze neopaženi, a da zapravo ukazuju na dijabetes.

Jelena Pack, diplomirani naturopata, ukazala je ranije na neke važne signale koje bi trebalo ozbiljno da shvatite iako ih niko iz vaše okoline, a često ni lekar opšte prakse neće primetiti.

Zatamnjenje kože na vratu ili zglobovima

Kada insulinska rezistencija uzme maha i raširi se u vašim ćelijama, koža može da potamni, i to najčešće na vratu, zglobovima, ispod pazuha (lat. acanthosis nigricans). Takođe je moguće videti potamnelu kožu na mestima gde se dodiruju ekstremiteti, npr. između butina.

Gljivična oboljenja

Šećer je idealna sredina za razvoj bakterije kandide (lat. candida albicans). Ako je povišen, u ustima se stvara biofilm koji posledično uzrokuje gljivičnu infekciju. Ukoliko patite od npr. vaginalne infekcije više od dva puta u toku dva meseca, trebalo bi proveriti nivo šećera u krvi.

Problemi sa vidom

Visok šećer izvlači vodu, tečnost koja vlaži oči. Događa se da ne vidite precizno, kao da vam nedostaje fokus, često čak oči deluju naduto. Ukoliko se to ne tretira, može da dovede do ozbiljnih oboljenja krvnih sudova i oštećenja mrežnjače.

Osetljivi desni

Dijabetes povećava nivo šećera u ustima. Nastaje paradontoza i u ustima se razmnožavaju bakterije. Za posledicu imamo osetljive, nadute, upaljene desni, koje često krvare, a zadah postaje neprijatan. Kod dijabetesa tip 1 podseća na aceton, a nekada i na pokvareno voće. To je znak velikog nedostatka insulina koji može da dovede i do dijabetske kome.

Učestalo mokrenje

Velike količine šećera u krvi naše telo pokušava da eliminiše kroz urin. Pogođeni zbog toga imaju čestu potrebu za uriniranjem. Kao posledicu možemo da imamo dehidriranost i da osećamo stalnu žeđ.

Suva koža koja svrbi

Sedamdeset odsto ljudi koji pate od dijabetesa imaju probleme sa kožom. Čim gubimo puno tečnosti, naša koža takođe postaje dehidrirana. Hormoni koje stvaraju naše nadbubrežne žlezde, kortizol i adrenalin, odgovorni su za pojavu svraba. Kada nam je imuni sistem oslabljen, i koža je manje prokrvljena, lošija nam je cirkulacija, pa tako rane sporo zarastaju.

Gubljenje na telesnoj težini i glad

Ukoliko glavni snabdevač energijom, glukoza, ne vrši dobro svoju funkciju, naše telo počinje da koristi energiju mišića i rezervi masti. Obratite pažnju da li ste u toku godinu dana „bez razloga“ izgubili 5% telesne mase, npr. oko 4,5 kg. Konstantna glad ne prestaje čak ni tokom jela, pa pogođeni nastavlja da jede i nakon završenog obroka.

Slabost i iscrpljenost

Kada imamo insulinsku rezistenciju, ćelije glukoze ne stvaraju energiju koju stvaraju kod zdravih ljudi, pa se čak 61% predijabetičara oseća iscrpljeno. Dodatno su za to zaduženi i često mokrenje tokom noći, koje nam narušava san, pa se naredni dan osećamo iscrpljeno i izmučeno.

Trnci na dlanovima i stopalima

Utrnutost, peckanje, golicanje, kao i poremećen osećaj hladnoće i toplote kod svakog trećeg obolelog od dijabetesa pojavljuju se kao posledica oštećenja nerava. Naročito se to dešava na palčevima i prstima, ali takođe i na rukama i nogama.

(blic.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social