ŠTA POTPUKOVNIK SPROVODI? – „Ili da nosimo maske ili da se ponovo zatvorimo“

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne organe da počnu da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Dr Kon je za Tv B92 rekao da smo trenutno na samom vrhu kada je epidemiološka kriva u pitanju i da se ta kriva sada stabilizuje, posebno u Beogradu. „Već peti dan smo u tom vrhu i nikako da počne da opada“, rekao je Kon.

On je rekao da se broj pregleda, kao i pozitivnih testova smanjuje, ali jako sporo. Dodaje da je sprečeno da rast bude nagao, ali da se i dalje ne vidi pad.

Kako kaže, ovo je dugotrajna mera i dugotrajni način rešavanja ove situacije.

„Mi smo sada iscrpeli mere, sada dolazi do oštre kontrole“, rekao je dr Kon.

Apelovao je na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekšaje.

„Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali ne poštuju izolaciju“.

Kako je rekao, ako neko prekrši samoizolaciju, minimalna kazna je 50 hiljada dinara i ide do 150 hiljada, prema pojedincu.

„Ja nikome ne želim kaznu, ali moramo da shvatimo da se virus održava i moramo da ga suzbijemo. Kontrola mora da bude stroga, ne smemo ništa da čekamo. Nema više molbi, krenite u kontrolu“, naglasio je epidemiolog Predrag Kon.

„Ne mogu kolege lekari da sede u skafanderima i trpe stravičan pristiak, a da istovremenno inspekcijski organi sede, to ne ide paralelno“, naglašava dr Kon.

„Takođe, svi mi zajedno moramo da obezbedimo da virusu damo što manje prostora, a to možemo samo nošenjem maski ili – da se ponovo zatvorimo, nema tu nekog velikog izbora“, rekao je dr Kon za B92.

„Kod zaraznih bolesti imate lečenje, izolaciju i karantin. Mi karantin sad zovemo samoizolacija, a karantin je nešto drugo. Mi ne možemo da sprovedemo karantin samo sa prijavom i proglašenjem epidemije, mora da se proglašava vanredno stanje. To nam ne treba, mi možemo ovo da prebrodimo bez tih restriktivnih mera“, objasnio je epidemiolog.

On je skrenuo pažnju na okupljanja i žurke po stanovima i da je jasno da u privatnim uslovima ne može da se kontrolišu okupljanja, već da je tu potrebna svest. Kon je dodao da razume sve ljude koji imaju povod za slavlje, ali da moraju da shvate da ta radost može lako da se preokrene.

(B92)