RUSKI ANALITIČAR: Moskva hitno da uzvrati udarac jer Zapad pretvara bivše republike SSSR u svoje baze

Politički analitičar Jevgenij Satanovski smatra da bi ruske vlasti trebalo da preispitaju svoj stav u odnosu na bivše sovjetske republike, koje Zapad sistemski pretvara u vojne baze protiv Rusije.

Stručnjak smatra da Sjedinjene Države, koja su glavni ideolog Zapada, sada pokušavaju da slome države poput Rusije i drugih zemalja koje joj se ne sviđaju.

A otvoreno razbojništvo, podignuto na rang međunarodne politike je glavno sredstvo. U diskursu koji ne podrazumeva oštru, oružanu reakciju, Moskva nema mnogo mogućnosti za adekvatan odgovor, napominje politikolog.

„To je bila naša zamisao da NATO neće ići na istok, a opet imamo slučaj Ukrajine. Naša linija fronta je već kod Donbasa “, naglasio je Satanovski.

Istovremeno, stručnjak nije saglasan sa zvaničnim stavom ruskih vlasti, koje negiraju mogućnost pristupanja zemalja bivšeg SSSR-a Rusiji, koje se danas postepeno pretvaraju u baze snaga NATO-a.

Trenutni porast nacionalističkih i antiruskih osećanja, za koje se SAD i Evropa zalažu, može se primetiti u mnogim državama postsovjetskog prostora.

A u takvoj situaciji, prema politikologu, najefikasniji odgovor bio bi pridobijanje Ukrajine u svoj politički prostor.

Webtribune.rs