ŠTA JE IZA? TO SU PRIPREME ZA ŠTA? Vlada Srbije usvojila da se ukida obavezni cenzus za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ovim predlogom se ukida obavezni cenzus za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima saopšteno je da će ovaj zakon građanima omogućiti da „efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma“. Novim zakonom se, ističe se, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Usled činjenice da je trenutno važeći Zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom“, ističe se u saopštenju.

Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz „Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma“ iz oktobra 2020. godine.

Dačić najavio: Referendum sledeće godine

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će parlament do kraja novembra usvojiti izmene Zakona o referendumu.

Na taj način bi se sredinom januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava.

„Naš predlog je da to završimo do kraja saziva ove Skupštine. To znači da ćemo gledati da do kraja meseca donesemo Zakon o referendumu, kako bi smo doneli i akt o promeni Ustava, a nakon toga raspisali referendum za sredinu januara“, kazao je Dačić, u uvodu javnog slušanja na kome je predstavljen republički budžet za 2022. godinu.

On je naveo da ostaje da Skupština Srbije usvoji promenu niza zakona važnih za politički život države na osnovu dogovora sa predstavnicima opozicije kao što je Zakon o izboru narodnih poslanika.

„Promena Zakona o izboru narodnih poslanika je potrebna da se omogući ‘ad hok’ uvođenje još nekih predstavnika opozicije za predstojeće izbore u Republičku izbornu komisiju, iako na to nemaju pravo, jer nisu u parlamentu“, naveo je Dačić.

Dodao je da će poslanici ponovo raspravljati i o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživana Evropskoj uniji.

(b92.net,beta.rs)