Rusija otkrila zašto SAD vrše manevre na Crnom moru

Amerika i njeni saveznici izvode vežbe na Crnom moru radi proučavanja potencijalnog bojnog polja u slučaju da Kijev pripremi vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo upozorava da Sjedinjene Američke Države preduzimaju neplanirane korake u cilju stvaranja multinacionalne grupe oružanih snaga u neposrednoj blizini granica Rusije.

Konkretno, u saopštenju se precizira da se u vodama Crnog mora trenutno nalazi razarač sa navođenim raketnim oružjem „Porter“, tanker „Džon Lenthal“, komandni brod mornarice SAD „Maunt Vitni“, kao i da su dva američka strateška bombardera B1-B izvela letove iznad Crnog mora na udaljenosti oko 100 kilometara od ruske granice.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Brodovi američke mornarice stigli su zbog učešća u multinacionalnoj vežbi koju u području Crnog mora izvodi združena komanda Oružanih snaga SAD u Evropi. Pored toga što je u vežbi osim američke mornarice planirano učešće taktičke, patrolne i strateške avijacije, kao i kontingenata Oružanih snaga Bugarske, Gruzije, Rumunije, Turske i Ukrajine, u toku je proučavanje potencijalne zone ratnih dejstava u slučaju da Kijev priprema vojno rešenje na jugoistoku Ukrajine“, upozorava Ministarstvo.

Prema navodima ruskog vojnog resora, aktivnosti američke mornarice predstavljaju destabilišući faktor na Crnom moru, a jedan od ciljeva je vojno osvajanje Ukrajine.

Pod budnim okom Crnomorske flote

Međutim, ruska Crnomorska flota preduzima brojne mere za kontrolu aktivnosti američke mornarice u vodama Crnog mora, dodaje Ministarstvo.

„Ruske Oružane snage neprekidno posmatraju i prate situaciju“, ističe se u saopštenju.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je Amerika zainteresovana za stvaranje pomorskih baza u Rumuniji i Bugarskoj, što predstavlja direktno kršenje Osnivačkog akta Rusija-NATO.

Kako je rekao vežbe NATO-a na Crnom moru povezane sa željom Amerike da pojačava politiku obuzdavanja Rusije.