Naslovnica ŽIVOT Šta aloja vera radi vašem organizmu: Zašto su ovu biljku nazvali „biljka...

Šta aloja vera radi vašem organizmu: Zašto su ovu biljku nazvali „biljka besmrtnosti“

aloja

Egipćani su je nazivali „biljka besmrtnosti“ a Indijanci „rajski štapić“. Aloja vera ima brojne zdravstvene pogodnosti od kojih za neke možda već znate.

Oblozi od aloje vere su odlični za lečenje opekotina i posekotina, ali da li ste znali da ova biljla nije ograničena samo na spoljnu primenu?

[adsenseyu1]

Aloja vera sadrži preko 200 biološki aktivnih komponenti među kojima su polisaharidi, enzimi, vitamini, aminokiseline i minerali koji unapređuju apsorpciju nutrijenata.

Aloja vera poseduje i antimikrobna i antifungalna svojstva. Ona pomaže u jačanju imunog sistema i čisti organizam od toksina.

Među mineralima koji se nalaze u aloji su kalcijum, magnezijum, cink, hrom, selen, natrijum, gvožđe, kalijum, bakar i mangan. Ovi minerali u kombinaciji poboljšavaju metaboličke puteve.

Aloja sadrži i važne enzime poput amilaze i lipaze, koji pomažu prilikom razgradnje šećera i masti. Naročito je značajna bradikinaza koja ublažava zapaljenja.

[adsenseyu4]

Aloja vera je i jedna od retkih biljaka koje sadrže vitamin B12 koji je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih ćelija. To je dobra vest za vegetarijance jer mnogi od njih nemaju dovoljno ovog vitamina. Aloja takođe sadrži vitamine A, C, E, folnu kiselinu, B1, B2, B3 i B6.

Aloja vera sadrži 20 od 22 esencijalne aminokiseline, ali i salicilnu kiselinu koja se bori protov bakterija i zapaljenja.

Pored toga što odlično čisti organizam od toksina, ova biljka može da pomogne i kod lošeg varenja, čireva i gorušice.

Jedna studija je pokazala i da je aloja veoma efikasna protiv naslaga na zubima i da može da pomogne kod afti u ustima.

Aloja se najbolje unosi putem soka ili u vidu gela, a najbolje je da je pomešate sa nekim pićem jer ima pomalo gorak ukus.

Sok od aloje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Webtribune.rs

[adsenseyu1][adsenseyu5][adsenseyu5]