Naslovnica SPEKTAR Srpskom profesoru traže 8 miliona odštete za verbalni delikt: Do sada nezabeležen...

Srpskom profesoru traže 8 miliona odštete za verbalni delikt: Do sada nezabeležen masovan politički napad

kovic

Počelo suđenje po tužbi četvoro profesora odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta protiv kolege Miloša Kovića: Optužen sam za verbalni delikt, u pitanju politička igra, tvrdi naš ugledni istoričar.

U prvom osnovnom sudu u Beogradu počelo je suđenje po tužbi četiri profesora sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta protiv njihovog kolege profesora Miloša Kovića.

– Profesori Nikola Samardžić, Radoš LJušić, Dubravka Stojanović i Vlada Stanković, pošto su se prepoznali u mojim izjavama „Novostima“, „Politici“, „Pečatu“, i na Jutjub kanalima, tužili su me sudu – navodi za „Novosti“ Ković. – Zbog „uvrede“, „povrede časti i ugleda“ svako od njih sada protiv mene vodi dva postupka, parnični i krivični, ukupno osam. Svako traži po oko milion dinara. Moj advokat Dušan Stojković kaže da ovako masovan napad nikada nije video.

[adsenseyu1]

Ković tvrdi da su sve tužbe protiv njega politički intonirane.

Optužen sam za verbalni delikt – ističe Ković. – Reč je o načelnom pitanju, o slobodi misli i izražavanja. Ona je, kao princip i praksa, još od 18. veka, u svim demokratskim društvima, ipak neupitna. Tako piše i u našem Ustavu.

Ković naglašava da je na prvom ročištu povodom krivične tužbe Nikole Samardžića, na pitanje sudije da li postoji prostor za izmirenje, Samardžić odgovorio negativno.

[adsenseyu5]

– Ja sam, međutim, izjavio da mislim da bi trebalo da se pomirimo, zato što ovakvi procesi ne doprinose ugledu Univerziteta u Beogradu – kaže Ković. – Svestan sam, međutim, da je ovaj masivni napad u stvari pažljivo osmišljen pokušaj da budem ućutkan i da budu uništena materijalna sredstva od kojih živi moja porodica. Nemam nameru da tako nešto dozvolim, niti će na ovaj način uspeti da me ućutkaju.

Kada je u martu izbila kriza na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, Ković je pisao i govorio o pokušaju da se protera troje njegovih kolega.

– Izneo sam mišljenje da jedna grupa sa Odeljenja već godinama sistematski odstranjuje naše vodeće stručnjake, kao i da iza toga stoje politički interesi pretvaranja odeljenja u uporište kolonijalne, NATO, haške interpretacije srpske istorije – navodi Ković. – U međuvremenu, docenti Nebojša Šuletić i Maja Nikolić oterani su sa Filozofskog fakulteta.

(Novosti.rs)

[adsenseyu4]

[adsenseyu5]