SREDNJI VEK JE BIO VRH – EU ima plan kako da pobedi Putina: Gasite klime, ostavite auto, radite od kuće i nemojte se kupati

EU traži od svojih građana da manje voze, isljuče klima-uređaje i rade od kuće tri dana nedeljno kako bi smanjili zavisnost od ruskih energenata.

Naime, mere koje je osmislila Međunarodna agencija za energetiku (IEA) mogu prosečnom domaćinstvu da uštede i do 450 evra godišnje, piše BBC.

Kako piše britanski medij, kupovinom energenata od Rusije održava se ruska ekonomija i finansira rat u Ukrajini. Ali Evropa tvrdi da ne može da nađe alternativne izvore snabdevanja energentima.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzureOVDE 

Planom od devet tačaka, nazvanim „Dajem svoj doprinos“, traži se od građana da manje voze tako što će koristiti javni prevoz, kao i da rade od kuće tri dana nedeljno.

Od njih se takođe očekuje i da manje greju domove tokom zime i isključe klima-uređaje tokom leta. Preporučuje se i sporija vožnja na auto-putevima, vožnja bez uključivanja klimatizacije, korišćenje vozova umesto letova avionom i uopšte korišćenje javnog prevoza, pešačenje ili vožnja bicikla.

Takođe se pozivaju gradovi da uvode „nedelju bez automobila“, što su neki već uradili.

„Suočeni sa užasnim scenama ljudskih patnji nakon ruske invazije na Ukrajinu, ljudi u Evropi žele da preduzmu nešto“, kazao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

„Ovaj vodič donosi set lakih koraka koji uz malo ili nimalo gubljenja komfora na našoj strani umanjuju dotok novca ruskoj vojsci i pomažu nam na putu ka čistijoj i održivijoj planeti“, istakao je.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Prema proračunu IEA, ako bi svi građani sledili ove preporuke, uštedeli bi 220 miliona barela nafte godišnje, dovoljno da se napuni 120 supertankera. Takođe bi se uštedelo 17 milijardi kubnih metara gasa, dovoljno da se zagreje 20 miliona domova, prenosi BBC.

Ranije tokom ovog meseca iz nemačke vlade je stigla preporuka stanovništvu da se manje kupaju, jednom nedeljno a sve zbog štednje energije. Čak je započeta naučna rasprava kako je zdravije ne kupati se jer se organizam bolje navikava na bakterije.

(b92)