Naslovnica U FOKUSU Srbija treba da bude primljena u EU – Srbija je ključna zemlja...

Srbija treba da bude primljena u EU – Srbija je ključna zemlja …

Premijer Mađarske Viktor Orban na Bledskom forumu kazao je da Srbija treba da bude primljena u Evropsku uniju.

„Srbija je ključna zemlja. Bez prijema u EU, nema razloga da pričamo o bezbednosti i identitetu. Evropi treba više Srbija, nego što Srbiji treba EU. U suprotnom bezbednost će patiti“, naveo je Orban na panelu govoreći o problemu migracija.

Vučić je istakao da postoje tri stvari koje bi mogle da budu bitne za sve.

„Pod jedan i niko ne priča o tome, EU je najbolje mesto u svetu što se tiče standarda, ljudskih prava i sloboda, ali se ništa ne govori o rastu. Kako ćemo to da unapredimo? Ne vidim rešenja. Pod dva, Angela MErkel napušta politiku i nećemo imati snažnog kancelara, to je činjenica. Moje pitanje je (u slučaju krize): Ko će da napravi poziv da se nešto naredi? Pod tri: svi govore o vladavini zakona i kada dođemo do Zapadnog Balkana i. kažete da smo deo Evrope. Iskreno, mi smo bili entuzijaste o procesu integracije. Više nema toliko entuzijazma. Zato smo napravili mehanizme i kreirali Otvoreni Balkan. Nekima se to ne dopada, ali nas to nije briga“, kazao je Vučić nadovezujući se na reči Orbana.

Predsednik Srbije osvrnuo se na Severnu Makedoniju i naveo da ništa nije bilo od obećanja za evropske integracije ako promene ime.

„Ne tražimo pomoć, samo kažem istinu“, kazao je on i naveo da će Srbija učiniti sve da očuva stabilnost u regionu.

„Posle Bregzita, Evropi je trebalo da se proširi. Umesto toga, osuđuje sve što se dešava u EU i ne vidi širu sliku. Da me ne shvatite pogrešno, ostajemo ka putu ka EU, ali moramo da radimo snažno i da unapređujemo uslove za naše ljude“, kazao je Vučić.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli kazao je razočaranje Srbije „veliki udarac za EU“, istakavši da neke zemlje Balkana čekaju decenijama vesti koje se tiču napretka u evrointegracijama.

„Zašto ne možemo dati vreme kada će biti primljene? Pitaju nas da se pridruže našoj familiji. To je paradoks“.

Verujem u ujedinjenu Evropu

Predsednik Srbije kazao je na panelu da veruje u ujedinjenu Evropu.

„Verujem u ujedinjenu Evropi i da jedino ona može da odgovori na krizu. Verujem da svi treba da postanemo deo te Evrope, i znamo šta sve moramo da promenimo. Što se tiče Srba i Hrvata, ne slažemo se ni oko čega, ali bez saradnje, ne možemo da preživimo u budućnosti. Verujem ne u samo pomirenje, već i pragmatični pristup da se reše problemi“, naveo je Vučić.

(b92)