Naslovnica U FOKUSU Srbija dobija 5G

Srbija dobija 5G

Srbija naime dobija 5G mrežu. Kako piše Blic, pravilnik će biti na javnoj raspravi od ponedeljka, a nakon toga kreće i nadmetanje za dodelu frekvencija.

U Ministarstvu informisanja i telekomunikacija su potvrdili da od ponedeljka počinje javna rasprava o Predlogu pravilnika o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radiofrekvencijskog spektra na osnovu sprovedenog postupka javnog nadmetanja u radiofrekvencijskim opsezima 694–790 MHz, 2500–2690 MHz i 3400–3800 MHz.

Donošenje navedenog pravilnika predstavlja osnovu za pokretanje postupka javnog nadmetanja za dodelu radiofrekvencijskog spektra za mobilne komunikacione mreže pete generacije (5G), koje predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata društvenog i privrednog razvoja, kao i celokupne digitalne transformacije društva.

„U Republici Srbiji su već oslobođeni osnovni, pionirski radiofrekvencijski opsezi od interesa za razvoj 5G, a novi Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i akta Vlade, Ministarstva i Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, predstavljaju regulatorni okvir za dalji razvoj mreža nove generacije“, naveli su u resornom Ministarstvu.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

(Blic)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social