SRBA JE MALO ZBOG PREDAKA VALENTINA INCKA: „Nismo mi otišli u Austriju i Nemačku da nas pobiju, oni su došli ovde“

dodik

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas na Kozari da istorijske činjenice, koje se mogu videti na spomen-obeležjima, govore o stradanju srpskog naroda, i pozvao je Srbe da se odupru podelama, jer su jedan narod — ma gde živeli.

Dodik je u obraćanju na Mrakovici, gde je danas obeleženo 77 godina od Bitke na Kozari, rekao da je i on dete Kozare, vaspitan na onome šta ona jeste i šta je dala, prenosi RTRS.

On je podsetio da je srpski narod stradao u ratovima u prošlom veku i da je NDH pokušala da uništi Srbe, naglasivši i da je u ustaškim logorima ubijen ogroman broj srpske dece.

„Stradalništvo je deo mog odrastanja, jer su i moji preci stradali u Jasenovcu“, rekao je Dodik i dodao da je ponosan na Srbe koji su uspeli da se izbore za slobodu.

Dodik je istakao da je obaveza vlasti Srpske i Srbije da se na ovakav način obeležavaju dani sećanja na srpska stradanja i da su Srbi uvek branili sebe, da nikoga nisu progonili, a da su ustaše u Jasenovcu htele da zatru srpski narod na ovim prostorima, ali da u tome nisu uspeli.

Prema njegovim rečima — Srbi su u bivšoj Jugoslaviji bili satanizovani.

„Narod Kozare je bio zapostavljen u Titovom režimu; uradićemo ovde da Banjaluka i Prijedor budu povezani auto-putem“, rekao je Dodik.

Inckovi preci krivi što je Srba malo

On je podsetio i na izjavu visokog predstavnika Valentina Incka, koji je rekao da je Srpska veća od Izraela i da može da primi migrante; ocenivši da su Inckovi preci krivi što je Srba malo, jer su ih u dva navrata pobili, a Incko sada priča kako treba da Srpska prihvati neke druge.

„Nismo mi otišli u Austriju i Nemačku da nas pobiju, oni su došli ovde“, rekao je Dodik i ponovio je da Republika Srpska neće primiti migrante.

U bici na Kozari ubijeno je više od 40.000 nedužnih civila, a više od 68.000 ljudi svih uzrasta je zarobljeno i odvedeno u logore.

Prethodno su na centralno spomen-obeležje na Mrakovici položeni venci.

Vence su položili srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi RS.