SPECIJALNI RAT KINE ŠOKIRAO SVET: Hakovali neprobojni šifrovani sistem, uhvatili i streljali 30 stranih agenata

dhfh

Veliko otkriće? Kina pogubila 30 CIA agenata i doušnika, kaže američki istraživački centar. Razlozi što je “Foreign Policy“ objavio stare vesti u ovom trenutku ostaju sumnjivi.

Američki istraživački centar i jedinica vojne politike, Foreign Policy, upravo je objavio da je kineska kontraobaveštajna organizacija uspešno prodrla u špijunski prsten CIA-e, što je rezultiralo pogubljenjem više od 30 CIA agenata i doušnika.

Kineska obaveštajna služba se uspešno infiltrirala u ovaj prsten u dvogodišnjoj operaciji, hakujući sisteme za koje je CIA verovala da su super-šifrovani i neprobojni.

Ova “velika priča“ je objavljena u Foreign Policy, na osnovu izjava brojnih penzionisanih i trenutnih zvaničnika CIA-e, koji su želeli da ostanu anonimni, koji su tvrdili da su bili deo tog programa.

Međutim, sve ono novo što se pojavljuje u ovoj verziji, pored citata i nekih činjenica o rezimeu istrage, jeste da je taj broj porastao sa oko 18 na skoro 30. Ovaj program je uspostavio, efikasno, mrežu špijuna u samoj Kini, zasnovanu na sistemu koji je ranije efikasno korišćen na Bliskom istoku.

Prema ovom izveštaju, iako su kineski hakeri bili iznenađujuće sofisticirani, CIA je takođe pokušala da osmisli sistem u koji se špijuni u zemlji mogu ulogovati sa bilo kog računara. Umesto toga, to je preporučeno kao protokol koji posebno označava laptopove koji sadrže fizičke, ugrađene sisteme, da se koriste u sprečavanju hakovanja.

Međutim, veći deo ove priče je već bio pokriven u prošlosti. To što se ta priča poteže sada, pokreće neka druga pitanja o tajmingu izveštaja FP-a. Na primer, nedavno, u maju 2017. godine, BBC je objavio sličnu priču sa starim brojkama.

Ono što je novo je da se broj povećao sa oko 20, na skoro 30. Pored toga, komentari istražitelja o ovom skandalu, pokušali su da ovo prikažu više kao CIA-inu grešku nego kao uspeh Kine. Istovremeno, sofisticiranost Kineza je ipak naglašena.

Prema rečima bivšeg zvaničnika CIA-e, ova agencija je bila “šokirana“ kada je otkrila da su kineske vlasti, koje su počele sa radom 2010. godine, uspešno počistile čitavu mrežu špijuna, ispitali ih, i na kraju ih pogubili.

Ono što je interesantno po pitanju izveštaja Foreign Policy jeste da je naglašena kineska sofisticiranost, ali su istaknuta uloga grešaka CIA-e u operaciji. Ovo je usledilo u vreme kada je CIA bila u zavadi sa drugim delovima američke vlade, naročito sa Pentagonom.

Pored toga, u onome što se naziva “jednim od najgorih propusta CIA-e tokom više decenija,“ zajednička istraga FBI-NSA-CIA koja je trajala više od pet godina, odlučila je da to objavi u FP-u pre samo nekoliko dana. To se dešava u vreme kada su SAD i Kina u trgovinskom ratu.

PF se predstavlja kao polu-zvanična istraživačka formacija američke spoljne politike, tako da kada su oni, na primer, predložili da SAD priznaju “Islamsku državu“ kao vladu, to je nosilo političku težinu, do te mere da su SAD počele otvorenije da podržavaju ISIS kroz pakete snabdevanja pa čak i vazdušne kampanje protiv same sirijske armije.

Stoga se dovodi u pitanje zašto je, u ovom trenutku, FP odlučio da objavi ovu priču koja nije u potpunosti nova. Ovaj izveštaj FP-a nije tehnički “lažna vest,“ to je jednostavno stara vest koja se proizvoljno ponovo pojavila, baš sada.

Webtribune.rs