Naslovnica U FOKUSU Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija

Spasilačka misija za helikopter u kojem je bio predsednik Irana Ebrahim Raisi, koji je danas doživeo nesreću prilikom prinudnog sletanja, traje u svim pravcima.

U akciju su uključene vojne snage, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova vazdušna potraga nije moguća, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik Generalštaba iranske vojske, Mohamed Bageri, naredio je angažovanje svih resursa vojske i elitne Revolucionarne garde u potrazi i spasavanju, prenosi agencija Tasnim.

Predsednik iranskog Crvenog polumeseca, Berhosein Kolivand, izjavio je da 40 timova za brzo reagovanje pretražuje sve pravce kako bi pronašli helikopter sa predsednikom Raisijem i njegovim saputnicima, ali da su vremenski uslovi veoma loši i pristup otežan. Dodao je da se akcije traganja i spasavanja sprovode sa maksimalnim naporom.

Portparol iranskog Odeljenja za vanredne situacije, Babak Jektaparast, saopštio je da je osam vozila hitne pomoći poslato u oblast gde je helikopter sa Raisijem i njegovim saradnicima prinudno sleteo.

Ministar unutrašnjih poslova Irana, Ahmad Vahidi, potvrdio je da je danas helikopter sa predsednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri sletanju u istočnom Azerbejdžanu.

Naveo je da su nakon otvaranja brane Kiz Kalasi, kojem je prisustvovao i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali se sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan morao prinudno sleteti zbog lošeg vremena, prenela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da zbog magle i nepristupačnog terena može biti potrebno vreme da se stigne do helikoptera.

„Komunicirali smo sa saputnicima predsednika, ali je zbog teškog terena komunikacija otežana. Čekamo da spasilačke ekipe stignu do mesta nesreće i sletanja helikoptera, te da nam pruže informacije,“ rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA je ranije, pozivajući se na izveštaje pojedinih medija, objavila da je helikopter sa Raisijem navodno imao „incident pri sletanju.“

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa ministrima i zvaničnicima bezbedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsednikovih saputnika u helikopteru uspeli da kontaktiraju kontrolni centar, što je povećalo nade da će ovaj incident proći bez žrtava.

Spasilačke snage Crvenog polumeseca, uz dodatne vojne i policijske snage, započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izveštaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih zvaničnika, navodi IRNA.

U međuvremenu, agencija Fars je, nakon izveštaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance da se mole za predsednika, prenosi Tanjug.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social