Naslovnica IZA OGLEDALA Šokantno priznanje: Sva istraživanja su lažna, nauka je otišla na mračnu stranu

Šokantno priznanje: Sva istraživanja su lažna, nauka je otišla na mračnu stranu

Dr. Richard Horton

Urednik najpoštovanijeg svetskog medicinskog žurnala The Lancet je dao šokantno priznanje koje mejnstrim mediji u potpunosti ignorišu. Dr Ričard Horton, glavni urednik tog žurnala, nedavno je dao izjavu u kojoj navodi da su istraživanja koja se objavljuju nepouzdana u najmanju ruku, ako ne i lažna.

Horton je rekao da većina naučne literature govori neistinu, da na to utiču studije sa malim brojem uzoraka, manjim efektima, šturim analizama i sukobima interesa i da je nauka otišla na mračnu stranu, piše Vilijam Engdal za New Eastern Outlook.

[adsenseyu1]

Da bi objasnio šta je hteo da kaže, Horton je naveo da mnoge farmaceutske kompanije falsifikuju ili manipulišu testovima o bezbednosti i efektivnosti različitih lekova, uzimajući suviše male uzorke da bi to imalo statistički značaj ili zapošljavajući tehničare koji rade u korist kompanije, nezavisno od rezultata. On tvrdi da su takvi testovi bezvredni, ali i štetni. Pošto lekovi imaju veliki uticaj na zdravlje miliona potrošača, manipulacija ovim testovima spada u kriminalno delo.

Horton govori o studijama koje finansiraju farmaceutske kompanije, a koje su potrebne radi razvijanja komercijalnih lekova ili vakcina.

Horton je svoje šokantne komentare izneo na simpozijumu o reproduktivnosti i pouzdanosti biomedicinskih istraživanja u Londonu. Naravno, on po pravilima o poverljivosti ne sme da navodi imena, ali to ga ne sprečava da ih s pravom iskritikuje.

Horton nije jedini. Dr Marsija Ejndžel, lekar i dugogodišnji glavni urednik medicinskog žurnala Nove Engleske, rekla je sledeće:

[adsenseyu5]

„Prosto više nije moguće verovati kliničkim istraživanjima koja se objavljuju niti se oslanjati na procenu istaknutih lekara ili autoritativnih medicinskih propisa. Nerado dolazim do ovog zaključka do kojeg sam došla nakon dve godine uređivanja medicinskog žurnala Nove Engleske“.

Harvi Markovič, koji je studirao i pisao o korupciji medicinskih testova i objavljivanjima u medicinskim žurnalima, naveo je da „studije koje prikazuju pozitivne ishode za neki lek u fazi testiranja imaju veću verovatnoću da se objave od onih koje prikazuju negativne ishode“ i da su urednici delom krivi za to, kao i komercijalni sponzori, pošto dobro sprovedene studije sa neodgovarajućim rezultatima ne bivaju objavljene.

Dr Lucija Tomljenović iz Istraživačke grupe za neuralnu dinamiku Odeljenja za oftalmologiju i vid na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji, došla je do dokumenata koji pokazuju da „proizvođači vakcina, farmaceutske kompanije i vlast zadužena za zdravlje znaju za višestruke opasnosti od vakcina, ali ih sakrivaju od javnosti“. Tako nešto predstavlja naučnu prevaru.

laboratori

Dr Horton zaključuje da „oni koji imaju moć da deluju misle da neko drugi treba prvi da deluje, a svako pozitivno delovanje ima kontraargument. „Dobra vest je da nauka shvata da je vreme da se reaguje, loša vest je što niko neće da napravi prvi korak“, rekao je on.

Korupcija medicinske industrije širom sveta predstavlja ogroman problem, možda čak opasniji i od pretnje svih ratova zajedno. Da li je moguće da mi bezuslovno verujemo našim lekarima samo zato što nose bele mantile? I da li je moguće da oni tako slepo veruju u medicinske žurnale, preporučujući nove čudesne lekove bez razmišljanja?

© 2015 Webtribune.rs

[adsenseyu6][adsenseyu5]