Naslovnica SPEKTAR Šokantna poruka iz Rusije: Kad se Zapad opameti i shvati da ovo...

Šokantna poruka iz Rusije: Kad se Zapad opameti i shvati da ovo ne može da zaustavi – Onda ćemo razgovarati

Nakon sastanka sa beloruskim kolegom, šef ruske diplomatije ukazao je da je najvažnije da se osigura vojna bezbednost Rusije i Belorusije

Bezobzirno širenje NATO-a ne samo na istok, već i na sever, i u drugim geografskim pravcima podriva dijalog o evropskoj bezbednosti, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije sa beloruskim kolegom Sergejem Alejnjikom.

Nakon što su gotovo sve neutralne države poklonile svoju nezavisnost NATO bloku, nestala je mogućnost da se vodi konstruktivna politika, primetio je ruski diplomata.

„Kad i ako se Zapad opameti i shvati da ne može da zaustavi proces formiranja multipolarnog sveta, čeka nas razgovor o globalnoj bezbednosti koja mora da bude pravedna za sve“, kazao je Lavrov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sa ruskim ministrom se složio i njegov beloruski kolega koji je dodao da su se Belorusija i Rusija uvek zalagale za bezbedniji svet za sve države, a ne samo za odabrane zemlje.

Prema rečima Alejnjika, potrebno je da o globalnoj bezbednosti, razgovaraju svi „krupniji igrači“ i to detaljno.

[adsenseyu1]

„Ogromna većina zemalja u svetu zainteresovana je za formiranje novog sistema bezbednosti, koji bi vodio računa o interesima svih država, bez izuzetka“, kazao je beloruski diplomata i podsetio da su i Kina, Južna Amerika i Južna Afrika predložile mirovne inicijative za rešenje sukoba u Ukrajini.

Rusija i Belorusija jače od sankcija

Rusija i Belorusija uspešno odolevaju do sada neviđenom sankcionom pritisku zapadnih zemalja, potvrdile su ruske diplomate na konferenciji za medije posle sastanka.

„U kontekstu pritiska bez presedana na Saveznu državu Rusije i Belorusije, ogromnu ulogu ima naš rad na jačanju ekonomije. Rezultati od prošle godine pokazuju da smo sposobni da odbranimo naš ekonomski i tehnološki suverenitet“, kazao je beloruski ministar.

[adsenseyu4]

Rusija i Belorusija imaju preko 25 zajedničkih programa koji se realizuju na međunarodnom nivou, države rade na čitavom nizu projekata, kazao je Alejnjik i dodao da je prvi kvartal ove godine četiri puta bolji u poređenju sa prošlogodišnjim.

„Uspešno podnosimo pritisak koji Moskva i Minsk trpe“, kazao je on.

Prema rečima ruskog ministra, najvažnije je da se osigura bezbednost u ključnim oblastima od kojih zavisi razvoj Savezne države, a to su i vojna bezbednost, tehnička, ekonomska, kulturna i civilna, dodao je Lavrov, koji je sa beloruskim kolegom potpisao zajedničku izjavu o spoljnopolitičkim prioritetima.

Mir u Ukrajini

„Francuska bi morala malo detaljnije da sagleda pozitivno konstruktivno iskustvo Kine i kineske diplomatije, koja je do danas doprinela rešavanju mnogih međunarodnih problema i nastavlja da to čini nudeći svoj mirovni plan za rešenje ukrajinske krize“, naglasio je beloruski diplomata, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne treba ozbiljno shvatiti kineski mirovni plan za rešenje ukrajinske krize.

Evropa ne krije svoj stav prema kineskom planu, njen stav je zapravo usaglašen sa stavom Vašingtona, primetio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Vašington ne uzima u obzir kinesku mirovnu inicijativu, samo zato što je Rusija rekla da se o njoj može razgovarati.

„Rusija ne želi da pregovara pod uslovima Zelenskog, što za Vašington znači da nema drugih uslova. Jedini plan za mir je plan Zelenskog od 10 tačaka koji podrazumeva kapitulaciju Rusije, suđenje Rusiji i plaćanje ratne oštete“, a tek onda će Ukrajina, prema rečima Lavrova, da se smiluje i prihvati pregovore.

„To je jedini plan koji Zapad podržava“, primetio je Lavrov i podsetio na zakon koji je Zelenski ranije potpisao i kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa Rusijom.

Rusija i Belorusija – borci za istinu o Drugom svetskom ratu

Rusija i Belorusija tesno sarađuju u čuvanju istine o Drugom svetskom ratu i ne dopuštaju da se istorija izmisli, rekao je Sergej Lavrov na početku sastanka sa novim ministrom spoljnih poslova Belorusije Sergejem Alejnjikom.

Prema njegovim rečima, zajedno sa Rusijom i Belorusijom za istinu o Hladnom ratu bore se i predstavnici Zemalja nezavisnih država (ZND), koji su 9. maja prisustvovali paradi pobede u Moskvi.

Beloruski ministar je u Moskvi u prvoj zvaničnoj poseti nakon što je preuzeo tu funkciju. Tokom jučerašnjeg dana beloruski diplomata je imao više sastanaka sa ruskim zvaničnicima, na kojima su razgovarali o saradnji ruskog i beloruskog MSP, a Alejnjik je danas položio cveće na grob neznanog junaka i spomen kamen grada Minska.

Beloruski ministar se zahvalio na toploj dobrodošlici, a odnose Moskve i Minska je ocenio kao odnose dveju istinski prijateljskih država.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte