ŠOKANTAN PRONALAZAK: Otkriveno da ovaj žestok otrov ubija rak a zdrave ćelije ostavlja neoštećene

otrov

Medicinski naučnici su došli do zapanjujućeg otkrića u borbi za lečenje raka nakon što su otkrili da otrov iz smrtonosnog australijskog pauka zapravo može ubiti ćelije melanoma dok okolno zdravo tkivo ostavlja neoštećeno, navodi se u izveštajima.

Istraživači na QIMR Berghofer Medicinskom istraživačkom institutu u Australiji su otkrili peptid iz otrova Darling Downs pauka koji sadrži snažna antikancerogena svojstva, sposobna da unište ćelije raka melanoma nakon što se to jedinjenje hemijski izmanipuliše.

Ovaj novi tretman raka je do sada uspešno testiran na životinjama, uključujući miševe i tasmanijske đavole.

Govoreći za ABC News, vodeći istraživač dr Marija Ikonomopulou je rekla:

“Otkrili smo da je peptid australijskog funnel-web pauka bio bolji u ubijanju ćelija raka melanoma i sprečio njihovo širenje, i takođe nije imao toksičan efekat na zdrave ćelije kože.“

Ovaj novi tretman raka je uzet iz otrovne žlezde pauka, ali israživači i dalje pokušavaju da utvrde da li je peptid došao iz pukovog otrova ili krvi.

Dr Ikonomopulou je rekla da je testirala peptid protiv sličnog jedinjenja iz brazilskog pauka, koji je takođe imao antikancerogena svojstva, u laboratorijskim eksperimentima.

“Kada smo testirali peptid australijskog pauka na ćelijama melanoma u laboratoriji, on je ubio većinu njih,“ rekla je ona za Brisbane Times.

Peptid je testiran na životinjama, uključujući miševe i australijskog tasmanijskog đavola. Antikancerogeno jedinjenje je izazvalo usporen rast melanoma kod miševa.

Jedinjenje se takođe pokazalo efikasnim u lečenju ćelija facijalnog tumora kod ugroženih tasmanijskih đavola.

Dr Ikonomopulou je rekla da bi to jedinjenje sada moglo biti potencijalni lek za zaštitu ugroženih vrsta.

“Istraživanje melanoma nije revolucionarno na globalnom nivou, ali je vrlo interesantno pronaći australijskog pauka koji ima dobar potencijal za istraživanje,“ rekla je ona.

Peptidi pauka se takođe testiraju na njihova antibiotička i antikancerogena svojstva u međunarodnim istraživanjima. Dr Ikonomopulou, koja je započela svoje istraživanje na QIMR, sada radi nezavisno istraživanje u Španiji.

Šta je funnel-web pauk?

Ovi paukovi su nastanjeni na istočnoj obali Australije i žive u jazbinama u zemlji za “levak“ (funnel) ulazima, često pod kamenjem ili drvima.

Oni su poznati kao jedni od najsmrtonosnijih paukova na svetu, sa 35 poznatih podvrsta samo u Australiji. Njih šest, od svih tih podvrsta, je sposobno, i poznato po tome, da nanese ozbiljne povrede ljudima.

Imaju dugačke oštre zube koji mogu probosti nokte pa čak i kroz cipele, a kada su isprovocirani, podižu se na zadnje noge i pokazuju svoje zube.

Webtribune.rs