Naslovnica SPEKTAR Šokantan izveštaj – Špigl: Srbija razoružana – Narod predao policiji više od...

Šokantan izveštaj – Špigl: Srbija razoružana – Narod predao policiji više od 108 hiljada komada neregistrovanog oružja

       

Nakon dva masakra početkom maja, Vlada Srbije pozvala je stanovništvo da svoje ilegalno oružje dobrovoljno preda policiji, piše Der Spiegel.

Akcija, po kojoj su građani to mogli da rade anonimno i nekažnjeno, istekla je u petak u ponoć. Prema podacima MUP-a Srbije, nadležnima je predato ukupno 108.833 komada neregistrovanog oružja.

Posle dva masakra početkom maja u kojima je ubijeno 18 ljudi, mnogi Srbi su se pridružili „kampanji razoružavanja zemlje“. Prema podacima MUP-a Srbije, policiji je predato ukupno 108.833 komada neregistrovanog oružja, piše Der Spiegel.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Vlada Srbije pozvala je građane da svoje ilegalno oružje predaju policiji ubrzo nakon tragičnih događaja od 3. i 4. maja. Akcija u kojoj su građani anonimno i nekažnjeno mogli da predaju oružje nadležnima počela je 8. maja, mesec dana kasnije produžena je do 30. juna. Ponuda je istekla u petak u ponoć.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, građani su dobrovoljno predali oko 82,4 hiljade komada pištolja i 26,5 hiljada eksplozivnih naprava. Pored toga u ruke policije palo je skoro 4,2 miliona komada municije.

[adsenseyu1]

Trinaestogodišnji tinejdžer je 3. maja u jednoj školi u Beogradu pištoljem ubio devetoro školskih drugova i čuvara. Dan kasnije, u selu Dubona kod Beograda, zločinac je upucao grupu od osam ljudi.

Ova dva nepovezana masakra su duboko šokirala srpsko društvo. Od tada, desetine hiljada Srba održavaju nedeljne demonstracije protiv govora mržnje i nasilja u zemlji od strane provladinih medija. Još jedan protest održan je ove subote, prenosi Der Spiegel.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte