ŠOK U KREMLJU: Putinovog prijatelja, ubio je FBI

Forenzičari su kasnije utvrdili da je Lesin umro od „povrede na glavi izazvane tupim predmetom“, ali i „povreda na vratu, torzou i ekstremitetima izazvanih tupim predmetom“

putin i lesin

Ruski medijski mogul, osnivač RT-a, bivši ministar i Putinov saveznik, Mihail Lesin, pronađen je mrtav u svojoj sobi u hotelu Dupont Sirkl u Vašingtonu 5. novembra prošle godine.

Hitna pomoć je odmah došla na lice mesta, ali je mogla da konstatuje samo smrt. Porodici je saopšteno da je Lesin umro od srčanog udara. Međutim, njegova smrt je pokrenula razne spekulacije, pa čak i tvrdnje da je Lesin ubijen, izveštava „Fort-russ“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da SAD nisu pružile dovoljno informacija o smrti Lesina, iako su te informacije zahtevane u nekoliko navrata preko diplomatskih kanala. Forenzičari su kasnije utvrdili da je Lesin umro od „povrede na glavi izazvane tupim predmetom“, ali i „povreda na vratu, torzou i ekstremitetima izazvanih tupim predmetom“.

Veruje se da je Mihail Lesin ubijen dok ga je ispitivao FBI.

1) Lesin se nije ubio

Ima mnogo čudnih smrti koje su proglašene samoubistvom. Npr., jedan agent MI6 se zakopčao u vreću i sklupčao u kadu u bezbednoj kući. Jedan britanski poslanik je pronađen vezan za stolicu u ženskom donjem vešu sa plastičnom vrećom preko glave i narandžom u ustima. Ipak, povrede koje su pronađene na Lesinu on nije mogao sam sebi da nanese.

New York Times navodi da je Lesin možda imao prepirku sa nekim pre nego što se vratio u hotel. Ubistvo se ne može isključiti ni u tom slučaju.

2) Lesin nije ubijen

Nije bilo istrage o ubistvu. Nije bilo potrage za „tupim objektom“ koji je uzrokovao Lesinovu smrt niti je bilo potere za potencijalnim ubicom. Izgleda da su istražitelji znali tačno ko je bio u Lesinovoj sobi.

3) Vlasti prikrivaju činjenice

Rezultat autopsije se mesecima čuvao kao tajna. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da nisu dobili nikakve značajne informacije od SAD, iako su ih zahtevali u više navrata. Vlasti SAD su rekle da je Lesin umro od srčanog udara, ali i za takvu tvrdnju je potrebno sprovesti autopsiju.

Treba napomenuti i da postoji kampanja za optuživanje Vladimira Putina i Rusije za Lesinovo ubistvo.

4) Lesin je bio pod istragom FBI

Veruje se da su FBI i američke obaveštajne službe pritiskale Lesina da sarađuje sa njima kako bi dobili prednost nad Putinom i Rusijom, preteći mu da će oduzeti njegovu imovinu u SAD ukoliko to ne uradi.

Poptuno je logično pretpostaviti da je FBI bio u Lesinovoj sobi kada je on umro.

Trenutno je u toku istraga o tome da li je Lesin napadnut i kako su mu povrede nanesene.

Kakav će biti ishod priče? Pa, prema zvaničnoj priči, biće da je Lesin dobrovoljno bio intervjuisan od strane 4 FBI agenta o ubistvu Litvinjenka, a da je onda odjednom poludeo i napao agente svojom glavom, vratom, torzom i ekstremitetima.

Webtribune.rs