Šok otkriće: Masovno umiranje nije bilo zbog kovida nego zbog nečeg drugog

Naučnici su otkrili glavnu tajnu pandemije, saznajući zašto je u bolnicama bilo toliko teških pacijenata, od toga mnogi koji nisu preživeli. Ispostavilo se da nisu umirali od COVID-19.

Od samog početka stručnjaci su govorili da je SARS-CoV-2 još jedan virus iz porodice koronavirusa koji ne nosi visok stepen smrtnosti i s vremenom će postati obična respiratorna infekcija. I to se dogodilo, međutim, brojke smrtnih slučajeva su zastrašivale ceo svet godinama unazad.

Naučnici sa Severozapadnog univerziteta u Ilinoisu (SAD) su analizirali medicinske kartone više od pet stotina pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog respiratornog zapaljenja ili teške upale pluća. Utvrđeno je da je 190 od njih imalo COVID-19.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pozivajući se na veštačku inteligenciju, istraživači su grupisali pacijente i počeli da razumeju zašto su neki preživeli, a drugi nisu. Uspešno su utvrdili da smrti nisu uzrokovane citokinskom olujom – stanjem u kojem organizam doslovno uništava sam sebe, što dovodi do otkazivanja organa.

Izdanje Science Alert navodi da pacijenti zapravo nisu umirali od COVID-19, već od VAP (ventilator-associated pneumonia – ventilatorom povezana upala pluća). To je sekundarna infekcija koja se razvija kada osoba bude povezana sa uređajem za veštačko disanje (respirator).

VAP je bakterijska upala pluća koja se teško dijagnostikuje. Autori istraživanja tvrde da postojeći dijagnostički protokoli za ovu bolest nisu dovoljno efikasni. Ove probleme će biti potrebno rešiti u budućnosti. Američki naučnici su svoje zaključke podelili na stranicama časopisa „Journal of Clinical Investigation“.

Ranije je, podsećamo, predsednik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus saopštio da zaraza korona virusom COVID-19 više nema status pandemije. Bolest je imala ovaj status tačno 1150 dana – to je 3 godine 1 mesec i 24 dana.

 

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte