Situacija sve opasnija i ne sluti na dobro Sjedinjenim Državama

Zapadni mediji ignorišu najvažnije vesti o planovima Rusije i njenih partnera u BRIKS-u, piše američka spisateljica, politička analitičarka Eva Otenberg.

Banka Engleske je pre nekoliko godina zaplenila zlato u vrednosti od dve milijarde dolara koje pripada Venecueli. SAD i druge zemlje EU zamrzle su 300 milijardi dolara ruskih deviznih sredstava 2022. i sada traže način da pronevere ta sredstva.

Prema rečima Eve Otenberg, zaplena sredstava suverenih država nije dobra strategija za SAD ako planiraju da ostanu svetski hegemon, prenosi Brave New Europe.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ostavite novac svoje zemlje u zapadnoj banci i velike su šanse da vam uskoro neće pripasti, posebno ako na bilo koji način smetate zapadnim političarima“, rekla je Eva Otenberg.

Autorka BNE je primetila da je Zapad, nakon početka ukrajinske krize, pokrenuo ekonomski blickrig protiv Moskve, ali se ispostavilo da je to bio neuspeh. Gledajući šta SAD rade sa finansijama Rusije, svetska zajednica se prilično ohladila prema američkom dolaru. Zašto ulagati u sredstva koja bi vam uskoro mogla biti oduzeta? Tako tvrde Kina, Indija i mnoge druge države.

„Situacija je počela da se menja na način koji ne sluti dobro globalnoj finansijskoj hegemoniji Vašingtona“, smatra Otenberg.

Eva Otenberg je izjavila da je ne tako davno stigla zaista zapanjujuća vest koju je saopštio ruski predsednik Vladimir Putin. Postalo je poznato da zemlje BRIKS-a razvijaju sopstvenu valutu, koja bi trebalo da postane alternativa dolaru. Zanimljivo je da su zapadni zvaničnici i mediji praktično potpuno ignorisali ovu poruku.

„Radi se pitanje stvaranja međunarodne rezervne valute na osnovu valuta naših zemalja“, rekao je Vladimir Putin.

Kao rezultat toga, ekonomska konfrontacija sa Rusijom se pretvara u krajnje neprijatne rezultate za Zapad. Sjedinjene Države su htele da razbiju Rusiju, ali su umesto toga okrenule ceo svet protiv sebe i svoje valute. Sada Vašington rizikuje da izgubi ostatke svog globalnog uticaja.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte