ŠOK IZ HAGA – Vučić rođen pod srećnom zvezdom – NEMA NIŠTA OD POTPISA U VAŠINGTONU – Tači ide na robiju

Specijalizovano tužilaštvo je stavilo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim TačiKadri Veselji i još nekoliko bivših članova OVK terete za niz zločina protiv čovečnosti za skoro 100 ubistava.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je da su kosovski predsednik Hašim Tači i lider PDK Kadri Veselji prva dva optužena koja su se pojavila u Specijalnom sudu u Hagu.

U saopštenju za štampu ističe se da je 24. aprila 2020. Kancelarija specijalizovanog tužioca (IPO) Specijalizovanim komorama Kosova (DHSK) predstavila optužnicu sa deset tačaka na razmatranje od strane suda, gde su optuženi Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, među kojima nezakonita ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

„U optužnici se navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično odgovorni za oko 100 ilegalnih ubistava. Zločini predstavljeni u optužnici uključuju stotine identifikovanih albanskih, srpskih i romskih žrtava sa Kosova i političkih protivnika. Optužnica je samo krivična prijava koja je rezultat duge istrage i dokazuje odlučnost KGR da može dokazati sve navode van razumne sumnje. Sudija preliminarnog postupka DHSK preispituje optužnicu da bi odlučio da li će potvrditi optužbe „, navodi se u saopštenju.

Specijalizovani tužilac smatra neophodnim da objavi ovo javno obaveštenje o optužbama, zbog, kako je navedeno u izjavi, opetovanih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruiraju i sabotiraju rad DHSK-a.

„Veruje se da su g. Tači i g. Veselji potajno preduzeli kampanju za ukidanje zakona koji je stvorio Sud i na drugi način opstruirali rad Suda u pokušaju da se suprotstave pravdi. Kroz ove akcije, g. Tači i g. Veselji oni su svoje interese stavili iznad žrtava svojih zločina, vladavine zakona i naroda na Kosovu “, kaže se u saopštenju.

Predsednik Hašim Tači, zajedno sa Kadrijem Veseljijem i Ramushom Haradinajem, pokušao je da otkaže Specijalni sporazum krajem 2017. godine putem Skupštine Kosova.

Ponoćnoj inicijativi usprotivili su se DSK i VV, a zatim i opozicija. Nakon međunarodnog pritiska i pretnje da će biti izolovani, posebno od Sjedinjenih Država, tri bivša šefa države odustala su od nagovaranja zakonodavaca da ukinu Specijalno tužilaštvo.

Dvojica glavnih junaka – Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji – već su saslušani kao osumnjičeni.