Snaga na usta ulazi, kaže stara izreka, ali neke namirnice mogu biti štetne po zdravlje. Nažalost, reč je o onim namirnicama koje većina ljudi jede sa uživanjem.
Trećina kancerogenih oboljenja nastaje kao posledica pogrešne ishrane, a prema saznanjima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) najopasnije su mesne prerađevine i crveno meso, prenosi nemački portal focus.de.
Posle kardio-vaskularnih oboljenja, rak je najčešći uzrok smrti širom sveta, a prema SZO, od kancerogenih bolesti umire 8,2 miliona ljudi godišnje.
Ovih pet namirnica naročito povećavaju rizik od raka:
Crveno meso: Stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), u sastavu SZO, ustanovili se da postoje “ubedljivi nagoveštaji” veze između konzumiranja crvenog mesa i raka creva, ali i raka prostate i pankreasa.
Kobasice i viršle: Sadrže nitrate, koji im daje boju i produžavaju rok trajanja. Nitrati sami po sebi nisu opasni, ali to postaju kada se povežu s belančevinama iz mesa (aminima), obrazujući nitrozamine. Taj proces se odvija u kiseloj sredini, kakva postoji u želucu.
Eksperimenti sa životinjama pokazali su da nitrozamini mogu da izazovu rak. Osim toga, epidemiološke studije ukazuju na to da nitrozamini prvenstveno izazivaju rak želuca i creva. Takođe veoma opasno je usoljeno meso, na primer, slanina.
Pomfrit i čips: Tokom prženja, u krompiru se stvara akrilamid, koji je kod životinja u eksperimentima izazvao rak. “Visoke doze su, osim toga, štetne za naše nerve”, objašnjava Suzane Veg-Remers iz Službe za informisanje o raku Nemačkog centra za istraživanje raka.
Akrilamid sadrže sve namirnice bogate ugljenim hidratima kada su izložene velikoj toploti. Organizam prerađuje ovu supstancu u glicidamid, koji može biti odgovoran za promene genetskog materijala, a mutirane ćelije povećavaju rizik od raka.
Akrilamid nije jedina opasnost koja se krije u prženim krompirićima. Kada se krompir prži na transmastima, one mogu da dospeju u krompir. Iako direktno ne povećavaju rizik od raka, u organizmu se vezuju za mesta koja su predviđena za zdrave nezasićene masne kiseline. Posledica: nikada stvarno nemamo osećaj sitosti, što dovodi do povećanja težine, a samim tim i rizika od raka.
Krofne: Slatki prženi kolutići od testa, kao i pomfrit, sadrže akrilamid i trans-masne kiseline. Osim toga, velike količine šećera i masti koji goje.
Meso sa roštilja: Kada masnoća s mesa iscuri na užareni ugalj, stvara se benzopiren, koji putem dima može da kontaminira meso. Ova supstanca spada u policiklične aromatične ugljovodonike, glavne izazivače raka želuca. Da biste ovo sprečili, stavite foliju između mesa i uglja ili izaberite posnije meso.
[adsenseyu1]
I zagorela salama na pici može da sadrži opasne ugljovodonike.
Buđ
Još jedan faktor rizika je buđ, bez obzira na kojoj se namirnici nalazi. Dokazano je da gljivice buđi izazivaju rak. Mikotoksini, međutim, ne izazivaju samo rak, već takođe oštećuju nervni sistem i izazivaju promene na genima.
Zbog toga stručnjaci savetuju da se namirnice na kojima se stvorila buđ odmah bace. Ne pokušavajte da ih spasete tako što ćete odstraniti samo deo na kome se uhvatila buđ, jer se spore vrlo brzo šire.
(Blic)