Skot Riter: Rusija je u dva poteza promenila pravila igre u Ukrajini

Ukrajinska kriza je krenula da se odvija, po nezgodnom scenariju za zapadne zemlje. Ovo mišljenje deli i bivši obaveštajac američkih marinaca, Skot Riter.

Od početka ukrajinske krize, zemlje NATO-a su Kijevu pružile desetine milijardi dolara vojne pomoći, nadajući se na taj način da preokrenu situaciju u svoju korist, i izbace Rusiju iz ravnoteže.

Prema Riteru, odgovor Moskve je okrenuo igru naglavačke. Ovo prenosi ruski „RT“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Stručnjak je naveo, da je nakon što je britanski premijer Boris DŽonson ubedio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, da se povuče iz mirovnih pregovora koji su vođeni u Istanbulu, NATO počeo da sprovodi svoj scenario u sklopu ukrajinske krize.

Zapad je počeo da pumpa Kijev oružjem i stranim plaćenicima, a desetine hiljada ukrajinskih vojnika poslato je u vojne baze zemalja NATO-a na prekvalifikaciju.

Kao rezultat toga, ukrajinska kriza je prevazišla lokalni sukob između Rusije i Ukrajine, gde je čitav kolektivni Zapad bio suprotstavljen ruskoj strani. Pravila igre su se promenila i Moskva je morala da reaguje na ovo.

„Reagujući na novu realnost u Ukrajini, Putin je odlučio ne samo da podigne ulog, već i da potpuno promeni igru“, primetio je američki stručnjak.

Rusija je odgovorila sa dva poteza odjednom. Putin je naredio delimičnu mobilizaciju u Rusiji, a referendumi su odobreni u četiri regiona – LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Ovi maniri su označili prekretnicu u sukobu.

„Rusija nije promenila samo pravila igre, ona je promenila i samu igru. Sada će se sve vojne akcije Ukrajine protiv ruskih trupa, tumačiti kao napad na Rusku Federaciju“, rekao je Riter.

Ekspert smatra da se NATO, preuzevši prevelike obaveze prema Ukrajini, našao u teškoj situaciji. Zapad je pred dilemom – ako nastavi da pruža materijalnu i finansijsku podršku Kijevu, onda će Severnoatlantska alijansa postati direktna strana u sukobu, a SAD i Evropa to ne žele. S druge strane, odbijanje pomoći će se doživljavati kao poraz i neispunjavanje obećanja.

„Još nije jasno kako je NATO odlučio da deluje, ali postoje znaci da Zapad neće udvostručiti podršku Ukrajini“, rekao je Skot Riter.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs