Za Grke, jabuka je bila simbol izobilja i plodnosti. Međutim, prema studiji, ovo voće je zapravo prirodni afrodizijak za žene.
Studija, koja je objavljena u časopisu Archives of Gynecology and Obstetrics, uključivala je grupu doktora u Trentu u Italiji koji su posmatrali 731 zdravu i seksualnu aktivnu Italijanku.
[adsenseyu1]
Učesnice, koje nisu prijavile nikakve seksualne poremećaje, bile su uzrasta od 18 do 43 godine. Svaka žena je odgovorila na FSFI upitnik (Indeks seksualnog zadovoljstva kod žena), koji je dizajniran da proceni određene aspekte seksualnog funkcionisanja (kao što su orgazam, bol, zadovoljstvo i seksualno uzbuđenje) u kliničkim ispitivanjima. Učesnice su takođe govorile istraživačima o svojoj dnevnoj konzumaciji jabuka i svojim navikama u ishrani.
Na osnovu njihovih navika u konzumiranju jabuka, žene su bile odvojene u dve grupe. Prva grupa je jela najmanje jednu jabuku dnevno, dok druga grupa nije redovno jela jabuke.
Istraživači su rekli da su žene koje su jele jednu jabuku dnevno imale znatno veće rezultate po FSFI indeksu seksualne funkcije. Autori su takođe upućivali na druge studije koje su identifikovale jaku vezu između antioksidanata, fitoestrogena, polifenola i seksualnog zdravlja kod žena. Jabuke su prepune tri prethodno pomenutne supstance.
I antioksidanti i polifenoli mogu pomoći u smanjenju zapaljena i povećanju cirkulacije krvi. U međuvremenu, fitoestrogeni su slaba biljna jedinjenja koja imaju estrogenski efekat na telo.
Čokolade, crveno vino i zdravlje žena
U ranijoj studiji, tim italijanskih istraživača je takođe otkrio da konzumiranje čaše ili dve crvenog vina dnevno takođe može funkcionisati kao afrodizijak.
Za ovu studiju, istraživači su posmatrali 798 žena iz Kjanti u Toskani. Učesnice, koje su bile uzrasta od 18 do 50 godina, bile su podeljene u tri grupe. Prva grupa je uključivala žene koje nisu pile alkohol, druga grupa je imala umerene konzumente koji su u proseku pili jednu do dve čaše crvenog vina na dan, a treću grupu su činili povremeni konzumenti koji su pili više od dve čaše crvenog vina ili drugog alkohola na dan.
[adsenseyu1]
Rezultati istraživanja su pokazali da su umereni konzumenti crvenog vina imali znatno bolju seksualnu funkciju u poređenjenju sa ostalim grupama. Druga grupa žena je imala veće rezultate u FSFI upitniku za lubrikantnost, seksualnu želju i sveukupnu seksualnu funkciju u odnosu na druge dve grupe.
Crveno vino je takođe prepuno antioksidanasa i polifenola. Pored toga, ono ima visoku koncentraciju resveratrola, oblika estrogena.
U trećoj studiji, naučnici su prikupili podatke od 153 žene u Milanu o seksu i čokoladi. Podaci iz studije su utvrdili da su žene koje su konzumirale čokoladu na dnevnom nivou imale znatno veće ukupne FSFI rezultate. Žene su takođe imale veće rezulate po pitanju seksualne želje.
Čokolada je takođe bogata antioksidansima, fitoestrogenima i polifenolima. Pored toga, čokolada je puna magnezijuma koji smiruje živce i opušta mišiće. Slatka poslastica takođe ima feniletilamin, jedinjenje koje oslobađa iste endorfine koji preplavljuju telo tokom seksualnog odnosa.
Brze činjenice o jabukama
Slatke i hrskave jabuke su pune klljučnih antioksidanasa, dijetetskih vlakana i flavonoida. Antioksidanti i fitonutrijenti u jabukama mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka, dijabetesa, srčanih bolesti i hipertenzije.
Jabuke sadrže i sledeće hranljive materije:
- Kompleks B vitamina (npr., riboflavin, tiamin i vitamin B-6) – Ovi vitamini pomažu u održavanju sveukupnog zdravlja crvenih krvnih zrnaca i nervnog sistema.
- Dijetetska vlakna – Kako navodi National Health Service, ishrana bogata vlaknima može pomoći u sprečavanju određenih bolesti. Vlakna takođe mogu pomoći u kontroli količine lošeg holesterola u krvi.
- Minerali – Jabuke sadrže minerale poput kalcijuma, fosfora i kalijuma.
- Fitonutrijenti – Jabuke su pune jedinjenja polifenola koja mogu pomoći u zaštiti tela od štete od slobodnih radikala.
- Vitamin C – Ovaj vitamin je snažan prirodni antioksidant koji vas takođe može zaštiti od oštećenja od slobodnih radikala. Vitamin C takođe može ojačati otpornost tela protiv infektivnih agenasa, navodi Medicinski centar Univerziteta u Merilendu.
Webtribune.rs