Seljak iz požeškog sela Radovci pratio čuvenog vojskovođu vojvodu Petra Bojovića u čak 3 rata

petar bojovic5

Seljak iz požeškog sela Radovci posilni čuvenom vojskovođi od 1912. do 1918; O vojvodi je govorio kao o pravdoljubivom čoveku i vojniku koji je sve poštovao.

Na rastanku, posle demobilizacije, naredniku Stojanu Ivanoviću, seljaku iz požeškog sela Radovci, posilnom kod vojvode Petra Bojovića, vojskovođa je poklonio sliku u uniformi sa ordenjem i posvetom, koju potomci čuvaju kao jednu od najdražih uspomena.

Stasiti i razboriti seljak proveo je uz vojvodu sedam godina vojevanja, sve dok nisu završili tri rata – dva balkanska i Prvi svetski.

– Kao redov, odmah po mobilizaciji 1912. godine, đed Stojan Ivanović (1891-1976) dodeljen je za posilnog pukovniku Petru Bojoviću, načelniku štaba Prve armije. Na ratištima je od Kumanova stigao do Jedrena, pa kasnije bio na Bregalnici, prešao albansku golgotu, Krf, proboj Solunskog fronta – kazuje Vukosav Tomašević, novinar i privrednik, Stojanov unuk po majci Mileni, koja se udala u Prijepolje.

U domu Tomaševića živa su sećanja na susrete sa soluncem Stojanom ili iz majčinih priča.

– Đed Stojan vojvodu Bojovića nikad nije pominjao sedeći – podseća Vukosav. – Poklonjenu sliku držao je pored ogledala ispred koga se brijao. Često je o Bojoviću govorio kao o pravičnom i pravdoljubivom čoveku i vojniku, koji je sve poštovao i nije se stideo seljačkog porekla.

Na poleđini poklonjene fotografije Stojan je mastilom zapisao: maršal – vojvoda Petar Bojović. U nasleđe i amanet potomstvu predaju se uveličane i uramljene i druge slike i svedočanstva od pre jednog veka.

Sa zida kuće na pretke motri Stojanova fotografija, upućena rođaku, požeškom kafedžiji Svetu Dakiću, kao dopisnica sa Krfa, pristigla preko Ženeve s velikim zakašnjenjem.

Među dragim uspomenama je i slika solunaca u poznim godinama u rodnom selu – Stojana sa braćom Tatomirom i Mihailom i komšijom Jevremom, dok je četvrti brat Milojko ostao u „plavoj grobnici“ kraj ostrva Vido.

– Ponosan sam na činjenicu da đedovu Albansku spomenicu, kao i brata mu Milojka, čuva praunuk Ivan Ivanović, student iz Požege, koji s posebnom pažnjom brine i o ostalim dragocenostima – naglašava Tomašević.

– Darovaću fotografiju vojvode Petra Bojovića za njegovu spomen-sobu u Novoj Varoši, koja se u tamošnjem muzeju otvara 1. novembra, povodom 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu – ističe Tomašević.

Dragoljub Gagričić (Novosti.rs)