Šefik Džaferović u paralelnoj stvarnosti: Dodik se sramoti na međunarodnim skupovima, BiH je na putu ka EU i NATO

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik DŽaferović otputovao je u švedski Malme, gde će, zajedno s predsedavajućim Željkom Komšićem, na poziv premijera Švedske Stefana Lofvena, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom forumu posvećenom čuvanju sećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma.

„Čuvanje sećanja na holokaust i borba protiv antisemitizma predstavljaju civilizacijsku obavezu i dug prema žrtvama. Industrija smrti, koju su organizirali nacistički zločinci, predstavlja primer apsolutnog zla protiv kojeg se čovečanstvo može boriti samo ako ujedini svoje snage.

Poštovanje žrtava holokausta i osuda antisemitizma predstavlja temelje na kojima počiva naša civilizacija. Nažalost, i 76 godina od kraja Drugog svetskog rata postoje oni koji su spremni da šire antisemitizam i vrijeđati žrtve, o čemu svedoče i nedavni natpisi na zidovima logora u Aušvicu. Tome se moramo snažno suprotstaviti i to je svrha ovog skupa“, kazao je DŽaferović u izjavi za Fenu iz Malmea. 

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

DŽaferović je kazao da je izmenama Krivičnog zakona, koje je proglasio bivši visoki predstavnik Valentin Incko, Bosna i Hercegovina osnažila svoje kapacitete i u borbi protiv poricanja nacističkih zločina.

„Izmenama Krivičnog zakona zabranjeno je negiranje i zločina koji su utvrđeni u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog tribunala u Nirnbergu, što uključuje nacističke zločine nad Jevrejima i drugim narodima. Vređanje žrtava i poricanje zločina ne spada u slobodu govora, kao što je jasno utvrđeno u presudama Suda u Strazburu i direktivama EU. Svako ko poriče zločine i na taj način širi rasnu, etničku i versku mržnju treba da odgovara. Ko ima problem s ovim, ima problem sa civilizacijskim standardima“, kazao je.

DŽaferović se osvrnuo i na učešće člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

„Milorad Dodik nije mogao predstavljati entitet RS, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi. Takođe, sam Dodik ne može predstavljati Bosnu i Hercegovinu, jer nije predsedavajući Predsedništva i njegova retorika izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije vanjske politike. Dodik, dakle, ne predstavlja entitet RS, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gde god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvek osetno kada se on pojavi“, kazao je DŽaferović.

Na Dodikove optužbe da je BiH međunarodni protektorat, DŽaferović kaže da je Dodikov navodni suverenizam – lažan te da predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sistema međunarodno utvrđenih pravila.

„Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija s mnogo većim ovlastima postojala je u Nemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se, zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas“, kazao je.

DŽaferović dodaje da države koje je Dodik odredio negativno u Beogradu predstavljaju prijatelje i partnere BiH.

„Bosna i Hercegovina je na putu ka EU i NATO savezu i prirodno je da smo najviše okrenuti euroatlantskom prostoru. Mi se ponosimo našim odnosima i s Amerikom, i s državama EU, i s Kanadom i Japanom. Ma šta govorio, Dodik neće promeniti mišljenje prijateljskih država BiH u Pokretu nesvrstanih, posebno kada su u pitanju zemlje tzv. islamskog sveta, jer smo se dobro potrudili da ih obavestimo o njegovim gledištima o islamu i muslimanima. Na koncu, verujte, na međunarodnim skupovima niko neće ozbiljno shvatiti nekoga ko vređa svoju državu“, izjavio je DŽaferović.

(Nova.rs)