Naslovnica SPEKTAR Savija se, ali se ne lomi – Ruska odbrana nepremostiva za Ukrajinu

Savija se, ali se ne lomi – Ruska odbrana nepremostiva za Ukrajinu

Iako su ukrajinske snage pojačale napade i nedavno su prvi put mogle da napreduju sa oklopnim vozilima u regionu Zaporožja, malo je verovatno da će moći u potpunosti da savladaju liniju ruskih utvrđenja, smatra finski vojni stručnjak Emil Kastelmi.

On smatra da je malo verovatno da će Kijev uskoro uspeti da ostvari veliki iskorak koji bi suštinski mogao da promeni tok sukoba, piše Insajder.

Prošle nedelje su ukrajinska oklopna vozila prvi put uspela da delimično napreduju u regionu Zaporožja. Međutim, među vojnim analitičarima se vodi debata o tome da li se ovaj trenutak može smatrati odlučujućim, kao i o jačini ruske linije utvrđenja.

Prema finskom vojnom ekspertu Emilu Kastelmiju iz grupe Black Bird, ruska linija odbrane u ključnim oblastima se „savija, ali se ne lomi“ – i malo je verovatno da će Kijev u bliskoj budućnosti uspeti da ostvari veliki proboj koji bi mogao suštinski promeniti tok sukoba.

Ukrajinski napad je deo napora da se savlada rusko utvrđenje i odseče Krim, objašnjava se u članku. Istovremeno, Kijev je pod pritiskom svojih zapadnih saveznika, koji zahtevaju iskorak pre početka zime, ali nije u stanju da radikalno promeni situaciju, naglašava Insajder.

Zauzvrat, ruske snage odgovaraju serijom kontranapada. I kao rezultat toga, ukrajinska vojska nije u stanju da postigne takav uspeh koji bi mogao da se iskoristi i konsoliduje u potrebnoj meri, primećuje Kastelmi. Prema njegovim ocenama, Rusija je i dalje sposobna da vodi „organizovanu odbranu“ u ovom pravcu.

[adsenseyu1]

Među zapadnim stručnjacima još uvek postoje rasprave o tome da li će Rusija moći efikasno da uzvrati ako Ukrajina zaista “ostvari odlučujući prodor “. Konkretno, analitičar Gian Gentil iz Rand Corporatio, u intervjuu za Insajder, izrazio je mišljenje da bi u ovom slučaju ruskim snagama bilo teško da organizuju uspešnu odbranu.

Međutim, Kastelmi veruje da je malo verovatno da će ukrajinska vojska zaista uspeti da postigne proboj ove godine ako Moskva nastavi da „ mudro koristi “ svoje vojne resurse, fokusirajući se na odbijanje ukrajinskih napada.

„ Čini se da imaju dovoljno resursa da spreče da situacija izmakne kontroli “, takođe je primetio finski stručnjak, komentarišući odgovor ruskih snaga na kontraofanzivu Kijeva koja je intenzivirana poslednjih dana.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social