Sankcije ne mogu zaustaviti „Severni tok 2“ – Ostalo samo 160 kilometara

Gasovod „Severni tok 2“ će biti izgrađen, bez obzira na sankcije i to što u ovom trenutku nije sigurno da li švajcarska kompanija „Olsiz“ može da završi ovaj projekat, saopštio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak u intervjuu televiziji RBK.

„Zasad je rano govoriti o tome da li ’Olsiz‘ može da izgradi ’Severni tok 2‘. Oni su obustavili radove kako bi isključili rizike sankcije. Nezavisno od sankcija, gasovod će biti izgrađen, ostalo je da se postavi nešto manje od 160 kilometara cevi“, rekao je Novak.

Ministar je naglasio da je „Olsiz“ zatražila kod Ministarstva finansija SAD razjašnjenje i tek nakon njegovog dobijanja biće jasno da li ona može da nastavi rad.

Predsednik SAD Donald Tramp je 21. decembra potpisao vojni budžet u iznosu od 738 milijardi dolara, koji uključuje i sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i vojnu pomoć Ukrajini.

Kompanija „Olsiz“ je odmah obustavila rad. Međutim, po mišljenju eksperata, „Gasprom“ bi mogao da završi radove na gasovodu uz pomoć brodova „Fortuna“ i „Akademik Čerski“.